Shutterstock

Inside Melk

Britten en Polen melken stevig door

4 Juni 2019 - Eric de Lijster

De melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk en Polen weten van geen ophouden en blijven maandelijks records breken, al heeft dat weinig effect op de algehele melkproductie van de Europese Unie in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk profiteren nog steeds van de gunstige weersomstandigheden van de afgelopen weken, waardoor het melkvee eerder de wei in kon. Dit komt de melkproductie ten goede. Ook waren de koeien daarvoor al aardig aan de melk, gezien de Britten in de winter meer krachtvoer hebben bijgevoerd. Door de droge zomer in 2018 was er een gebrek aan ruwvoer.

De melkproductie in het Verenigd Koninkrijk komt over april uit op iets meer dan 1,38 miljoen ton, wat 4,3% meer is dan dezelfde maand in 2018. De melkproductie ligt daarmee ook ver boven het 5-jarig gemiddelde. De Britse melkveehouderij breekt op deze manier maandelijks records in de melkproductie.

Opnieuw record
Ook de melkproductie in Polen noteert elke maand een record, al doet de Poolse melkveehouderij dat sowieso al enkele jaren op rij. In maart 2019 kwam de melkaanvoer uit op circa 1,06 miljoen ton, wat een plus van 4,4% is ten opzichte van maart 2018. Daarmee melkten de melkveehouders al 8,2% meer dan het 5-jarig Poolse gemiddelde voor maart.

De Poolse melkproductie volgt over april (bij de overgang richting het weideseizoen) niet de traditionele rechte lijn, maar laat juist een kleine correctie naar beneden zien. Een productie van ruim 1,04 miljoen ton is evenwel nog steeds een plus van 2,8% in vergelijking tot april 2018. 

Groei in melkaanvoer
Nu de Europese lidstaten de cijfers van de melkaanvoer in maart hebben ingeleverd, kan de balans voor deze maand worden opgemaakt. De cijfers laten zien dat de melkaanvoer van de 28 lidstaten, inclusief het Verenigd Koninkrijk, uitkomt op 13,9 miljoen ton. Dit is 1,4% meer dan in maart 2018. Hiermee komt de melkaanvoer voor het eerst weer ruim boven het niveau van het jaar ervoor uit.

Over het eerste kwartaal van 2019 komt de Europese melkproductie uit op 38,93 miljoen ton. Dit is slechts een fractie meer dan over de eerste 3 maanden van 2018, want toen kwam de melkaanvoer uit op 38,83 miljoen ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden