Agrifoto

Inside Voer

Tweede snede nog lang niet overal van het land

12 Juni 2019 - Kimberly Bakker

Terwijl de eerste snede gras dit jaar eerder werd gemaaid dan normaal, lijkt de tweede snede dit seizoen juist later van het land te komen. "Ik verwacht dat we pas met 2 à 3 weken meer kunnen zeggen over de opbrengst en kwaliteit van de tweede snede", aldus Jan Rozeboom, specialist Nutritie bij ABZ Diervoeding.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende adviseurs spraken in mei de verwachting uit dat de tweede snede eind mei/begin juni gemaaid zou kunnen worden. Echter, door het koude en natte weer van de afgelopen periode is dat plan in het water gevallen. Volgens Rozeboom is de tweede snede gras daardoor nog lang niet overal van het land. "Degenen die de eerste snede gras vlot gemaaid hebben, dat zijn degenen die de tweede snede al wel van het land hebben."

De voeradviseur meldt daarbij wel dat dit voornamelijk percelen in het zuiden van het land betreft. "In het noorden van Nederland zijn namelijk nog maar heel weinig percelen voor de tweede keer gemaaid. Het is voor velen afwachten tot het droog wordt."

Nog geen analyses
Rozeboom laat verder weten dat er van deze percelen nog geen analyses bekend zijn, veelal omdat over elkaar heen wordt gekuild. Vorig jaar was de tweede snede beduidend minder dan de eerste snede. Gerard Abbink, ruwvoeradviseur in Oost-Nederland bij Groeikracht, liet toentertijd weten dat dit vooral te maken had met de mindere groeiomstandigheden bij de tweede snede. Ook dit jaar gaat dat op, waardoor de verwachting is dat ook dit jaar de kwaliteit van de tweede snede minder is dan de eerste snede.

De eerste snede gras is dit seizoen getekend door droogte aan het begin van het jaar, waardoor het eiwitgehalte een stuk lager is uitgevallen. Het gras dat rond Pasen gemaaid werd, behaalde met moeite een opbrengst van 3 ton droge stof. Degenen die later gemaaid hadden, kwamen zelfs nog lager uit.

Beter weer
Rozeboom verwacht dat er over 2 tot 3 weken meer te zeggen valt over de kwaliteit en opbrengsten van de tweede snede. "Dat is echter wel volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoe sneller het droog is, hoe sneller de tweede snede van het land wordt gehaald."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden