Shutterstock

Nieuws Windenergie

FrieslandCampina moedigt windmolens aan

11 Juni 2019 - Wouter Baan

In de route richting een energieneutrale melkveehouderij gaat zuivelcoöperatie FrieslandCampina haar leden stimuleren om windmolens te plaatsen. 

De coöperatie beoogt in 2050 CO2-neutraal te zijn en daarvoor wordt al geïnvesteerd in grootschalige energieprojecten (zoals Solar en Jumpstart). Vanaf dinsdag 11 juni krijgen de leden-melkveehouders de kans om zich aan te melden voor een 'kleine' windmolen van 15 meter hoog, met een vermogen van 10 tot 15 kilowatt.

In de vrije markt kosten dergelijke molens zo'n €52.000 per stuk, maar de leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen rekenen op een collectieve korting. De energie die wordt opgewekt, is voor eigen gebruik en niet bedoeld om terug te leveren aan het net. 

Vergunning 
Een woordvoerder van FrieslandCampina zegt dat er veel belangstelling is voor het project, al zal niet elke melkveehouder in aanmerking komen. De betreffende gemeente moet namelijk een vergunning verstrekken, terwijl sommige plekken in Nederland zich niet lenen voor windenergie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden