Shutterstock

Analyse Kaas

Boterprijs trekt kaasmarkt mee omlaag

13 Juni 2019 - Wouter Baan

De boterprijs daalt een paar weken en dit doet de kaasmarkt geen goed. Producenten, handelshuizen en afnemers draaien om elkaar heen, waardoor er nauwelijks handel is. De DCA-foliekaasnoteringen voor Gouda en Edam kleuren opnieuw rood.

De prijs van melkvet staat onder druk. De boterprijs van ZuivelNL daalde deze week met €4 tot €385 per 100 kilo, maar dat is nog steeds een hoge afspiegeling van de markt. De prijzen van Duits blokboter is ondertussen gedaald naar €340 per 100 kilo. De ruime voorraden voeden de dalende trend. Daarbij ontbreekt het wel aan exportvraag van buiten de Europese Unie, ondanks dat de Europese boterprijzen competitief zijn op de wereldmarkt.

Oplopende voorraden 
Door de dalende noteringen van melkvet is de valorisatie van rauwe melk in boter en magere melkpoeder minder interessant geworden, vergeleken met kaas. Ook omdat de prijs van magere melkpoeder aan zijn plafond zit; de notering van ZuivelNL daalde deze week zelfs met €2 tot €210 per 100 kilo. Daarom stroomt er momenteel relatief veel melk de kaasbak in, waardoor oplopende voorraden in het verschiet liggen.

Inkopende partijen maken daarop stemming en wachten met kopen. De kaashandel verloopt deze week zodoende zeer rustig, waarbij de prijzen nog altijd wat onder druk staan. De DCA-foliekaasnotering (Gouda) daalt met €0,02 tot €2,85 per kilo. De notering voor Edam levert €0,01 in tot €2,77 per kilo. De verwachting is dat de dalende trend doorzet. 

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden