Agrifoto

Inside Voer

Veehouders wachten nieuwe oogsten af

18 Juni 2019 - Kimberly Bakker

Veel melkveehouders wachten met het kopen van ruwvoer tot de nieuwe oogsten beschikbaar komen, zo is de opvatting van diverse fouragehandelaren. Dit zorgt er onder meer voor dat de prijs van stro onder druk staat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar stro van de oude oogst (zowel tarwe- als gerstestro) wordt alsmaar minder, terwijl het aanbod juist toeneemt. Het is niet opvallend dat er weinig vraag is, gezien de nieuwe oogst over 2 à 3 weken verwacht wordt. Verschillende handelaren laten weten dat melkveehouders daarop wachten alvorens zij overgaan tot de aankoop van stro.

Het bovenstaande zorgt er wel voor dat de prijs van oude stro onder druk staat en deze week een kleine daling laat zien. De prijs zakt namelijk met €4,50 naar €128 per ton franco boerderij. De verwachting is dat deze prijs  de komende 2 tot 3 weken vrijwel stabiel blijft, waarna een daling wordt verwacht. Dit komt overeen met het beeld dat vorig jaar te zien was, want toen zakte de prijs bij de komst van de nieuwe oogst naar €115 per ton franco boerderij.

Daarnaast zeggen sommige fouragehandelaren druk te zijn met de komst van nieuwe hooi. Over de prijs, kwaliteit en hoeveelheden valt echter nog niets te zeggen. Daarentegen zorgt deze beweging er wel voor dat de prijs van weidehooi een stapje naar beneden doet en uitkomt op €200 per ton franco boerderij (-€10). Als we naar de grafiek hieronder kijken, dan zien we overigens wel dat dit in de afgelopen jaren ook het geval was.

Veel stabiliteit
In snijmaïs is eveneens minder handel, gezien veel melkveehouders zich focussen op (kuil)gras en hooi. Dit lijkt echter weinig effect te hebben op de prijs, gezien goede kwaliteit nog steeds voor ruim €70 per ton franco boerderij verkocht wordt. Dit maakt dat de gemiddelde prijs in deze week stabiel blijft op €67 per ton franco boerderij. Ook de prijs voor bierbostel blijft stabiel en noteert €2,15 per procent droge stof.

De handel in Engels raaigras loopt wel goed door, maar dat weet de prijs niet te bewegen. De prijs blijft staan op €150 per ton franco boerderij. In kuilgras is ook wat meer handel, maar dit zorgt nog niet voor een hogere prijs. Deze blijft daardoor stabiel op €50 per ton franco boerderij. De prijs voor roodzwenk blijft staan op €180 per ton franco boerderij, de prijs van veldbeemd op €155 per ton franco boerderij en de prijs van rietzwenk op €170 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden