Shutterstock

Nieuws Grupstal

Bel Leerdammer eist uitloop bij grupstal

20 Juni 2019 - Wouter Baan - 8 reacties

Bel Leerdammer wil dat koeien per 2025 niet meer permanent zijn aangebonden in een grupstal. De zuivelaar is momenteel in gesprek met leveranciers die dit betreft en dan nog melken. De melkveehouders zijn verbolgen over de mededeling.

Theodoor Bos, de manager Milk Supply bij Bel Leerdammer, zegt dat met de beslissing invulling wordt gegeven aan de vraag van de afnemers. Alle grupstalboeren die bij Bel Leerdammer zijn aangesloten, passen volgens Bos al weidegang toe, maar in de winter staan de koeien wel permanent vast. Vanaf 2025 mag dat niet meer. 

Veel grupstal-boeren gaan stoppen
"Op dit moment werken nog ongeveer 80 van onze leveranciers met een aanbindstal. Een groot gedeelte daarvan heeft aangegeven voor 2025 te willen stoppen als melkveehouder. Met de overige 20 melkveehouders is Bel Leerdammer in gesprek. "Onze intentie is niet om de melkveehouders te weren, maar samen op zoek te gaan naar passende oplossingen." Een oplossing kan volgens Bos zijn dat grupstalboeren hun koeien vanaf 2025 een aantal uur per dag vrije uitloop geven. 

Hij wijst erop dat de grupstal ook in de omliggende landen ter discussie staat. In Duitsland is een verbod echter nog niet aan de orde, al dreigen verwerkers wel met kortingen of het stopzetten van de melkcollectie. In Nederland kwam vorig jaar, op initiatief van Duurzame zuivelketen, een verbod op de nieuwbouw en uitbreiding van grupstallen. Dit leidde toen tot veel ophef onder melkveehouders. Bel Leerdammer is de eerste melkverwerker die nu met extra eisen komt. 

Negatieve beslissing voor ons  
"Deze beslissing pakt negatief uit voor ons bedrijf", meldt melkveehouder Lammert van Dijk uit Kampen, die ook met een grupstal werkt. "Onze 65 koeien staan inderdaad vast aan een ketting, maar de grupstal heeft ook voordelen." Van Dijk wijst op de individuele behandeling. Daarbij zorgt de grupstal voor rust, omdat er geen rangorde is. "Bovendien krijgen onze koeien in de zomermaanden 24 uur per dag weidegang."

Alleen de negatieve aspecten worden belicht

- Lammert van Dijk

Ook claimt Van Dijk dat de milieu-uitstoot in een grupstal laag is, omdat de mest wordt gescheiden. "Wij krijgen op onze boerderij veel bezoekers en ik heb nog nooit een negatieve opmerking gekregen." In plaats van de grupstallen te weren, heeft Bel Leerdammer juist de plicht om ook de voordelen van een grupstal aan de consumenten kenbaar te maken. "Op het moment staat voornamelijk het negatieve aspect in de schijnwerpers, maar dat is eenzijdig."

De melkveehouder is van mening dat Bel Leerdammer Nederland braaf opvolgt wat vanuit Frankrijk (door moederconcern Le Groupe Bel) wordt opgelegd. Hoe de melkveehouder invulling gaat geven aan de eis, weet hij nog niet. "Onze stal leent zich er in elk geval niet voor om deze om te bouwen naar een loopstal."

Van Dijk is niet van plan te vertrekken bij Bel Leerdammer. "Wij zitten al generaties lang bij deze melkfabriek, die banden verbreek je niet zomaar." De melkveehouder beschikt al over een opvolger en ook die wil met een grupstal blijven werken. "Ik ben van plan om te strijden voor het behoud van de grupstal." Daarvoor zoekt hij contact met melkveehouders die in hetzelfde schuitje zitten. Van Dijk weet dat in Nederland ongeveer 1.100 melkveehouders met een grupstal zijn. "Samen staan we sterker."

'Milka-koe staat in grupstal'
Hans Puttenstein, voorzitter van de Leveranciers Vereniging Leerdammer Collectief (LVLC), die begin dit jaar werd opgericht, vertelt dat het plan bij Bel Leerdammer vandaan komt. "Wij proberen op te komen voor de melkveehouders die het betreft." Puttenstein benadruk dat een grupstal per definitie niet verkeerd is. "Melkveehouders met een grupstal scoren namelijk vaak goed qua technische resultaten." Ook vindt de voorzitter de duurzaamheidsaspecten van een grupstal onderbelicht.

De Milka-koe staat volgens Puttenstein symbool voor de veelgeprezen en kleinschalige melkveehouderij in Zwitserland, maar daar werken veel melkveehouders met een aanbindstal. "Het is dus maar net vanuit welke invalshoek je de discussie bekijkt." De hetze tegen grupstallen komt niet bij de consument vandaan, maar vanuit de NGO's. "Verschillende partijen zien de sector het liefst zo snel mogelijk verdwijnen, dus welk staltype is na de grupstal aan de beurt?"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Floor 20 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882929/bel-leerdammer-eist-uitloop-bij-grupstal]Bel Leerdammer eist uitloop bij grupstal[/url]
Wat een arrogantie, ze kunnen beter eens een goede melkprijs gaan betalen en minder bakkeleien met hun leverancies
Specialist 20 Juni 2019
Koeien op grupstal gaan langer mee
Door indivuduele verzorging.
Nuchter 20 Juni 2019
Dus van de 80 willen er 60 stoppen, lijkt me sterk. Ik ben een van de 20 en ze zijn zeker niet met me in gesprek Het werd gewoon even meegedeeld en ik kreeg zomaar 10 plakken kaas, wauw.
Esther 21 Juni 2019
Inderdaad weer knudde gedrag om vanuit één kant te belichten. Geef de consument eens waarheidsgetrouwe informatie i.p.v. allerlei op emotie berustende onrust verhalen te verspreiden.
Beetje consument heeft totaal geen idee wat zich echt afspeelt op een veehouderijbedrijf en zo te lezen de melkfabriek ook niet meer. Schadelijk voor de sector die toch al zo negatief in daglicht wordt gezet. Laten we eens praten over alle voordelen en deze belichten, die zijn er namelijk meer dan genoeg!
Peter 22 Juni 2019
Bij Rfc hetzelfde! het elite clubje in de ledenraad wil steeds het kleinste groepje melkveehouders uit faseren voor hun eigen inkomen veilig te stellen. RFC zelf dus het bestuur maakt steeds meer regels voor hun inkomen (winst,bonus) weer veilig te stellen.


Ze verrijken zich over de rug van hun collega’s is dit de nieuwe standaard van een Coöperatie ?.........?............?
Abonnee
info 22 Juni 2019
Is bel leerdammer ook al boer geworden dat is nieuw ze verwerken toch alleen melk of heb ik het mis.
Abonnee
info 22 Juni 2019
Is bel leerdammer ook al boer geworden dat is nieuw ze verwerken toch alleen melk of heb ik het mis.
Beslist de boer ook wat zij met die melk doen in het pak of er boter of kaas van maken . Te gek voor woorden , melkfabriek blijf bij je leest en boer bij je beest.
akkerbouwer 30 Juni 2019
ik ben geen melkveehouder en vraag me af of je niet gewoon aan een andere melkfabriek kan leveren? het zou goed zijn en een heel duidelijk statement om gewoon op te stappen bij bel Leerdam. wat denken ze wel niet. boycotten die tent!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden