Eigen foto

Inside Melk

DCA-fosfaatnotering naar laagste niveau in 2 jaar

10 Juli 2019 - Eric de Lijster

De DCA-notering fosfaatrechten staat onder druk en bereikt in deze week 28 weer het laagste niveau in 2 jaar tijd. De fosfaatrechten zijn eerder in week 21 voor gemiddeld dezelfde prijs verhandeld, tot landbouwminister Carola Schouten een verhoging van het afromingpercentage aankondigde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering fosfaatrechten komt voor deze week 28 uit op €158 per recht, wat €2 lager is dan de week daarvoor. De laatste keer dat de notering onder dit niveau uitkwam was nog voor het huidige fosfaatrechtenstelsel. De kans dat de DCA-notering volgende week onder de €158 duikt, is heel reeël. De huidige prijsrange in de markt is groot, waarbij fosfaatrechten afhankelijk van de bieder worden aangeboden tussen gemiddeld €155 en €160. Maar ook lagere prijzen doen de ronde.

Gevolgen voor portemonnee
Veel handel wordt evenwel niet gedaan, soms enkele transacties van een bescheiden omvang. De animo bij de kopers is niet groot. Daarbij spelen de seizoensgebonden lagere melkproductie, de stabiele tot lagere melkprijzen en het verloop van de ruwvoerwinning ook een rol. Mening melkveehouder is zich een mening aan het vormen hoe de markt zich in de tweede helft van het jaar ontwikkeld en welke gevolgen dit heeft voor de portemonnee.

Ook de politiek speel daarbij een rol, want het recente besluit van Schouten tot verhoging van het afromingspercentage (waardoor de DCA-notering fosfaatrechten tijdelijk omhoog schoot tot €170) heeft kopers enigzins argwanend gemaakt voor acties van het kabinet. De komende acht weken is politiek Den Haag echter op reces, waardoor het politieke risico in deze periode niet zo groot lijkt.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden