Shutterstock

Nieuws Melk

DCA foliekaasnotering mist prikkels voor korte termijn

11 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Handelaren op de spotmarkt van foliekaas opereren dezer dagen in een rustige markt. Op zich is voldoende volume in de markt aanwezig, maar de huidige prijzen nodigen kopers onvoldoende uit tot handelen. De DCA-noteringen voor foliekaas maken zowel een kleine beweging omhoog als omlaag.

De DCA-notering voor Gouda komt deze week 28 uit op €2,87 per kilo af fabriek en dat is een daling van €0,01 ten opzichte van de week daarvoor. Voor Edam komt de DCA-notering uit op €2,79 per kilo af fabriek, wat een toename is van €0,03. In de afgelopen twee weken is de notering van Edam in totaal met €0,06 toegenomen.

Hoewel de hittegolf nog steeds delen van Europa plaagt, heeft dit geen verrassende effecten op de melkaanvoer. Hierdoor mist de foliekaas op de korte termijn prikkels om echt in beweging te komen. De verwachting is ook dat het de komende week rustig blijft. De markt kan iets gaan zakken, maar - zo verwacht de handel - niet veel en niet voor lang.

Vet naar kaas
Voor de lange termijn, in het eerste en tweede kwartaal van 2020, lijken de vetprijzen laag te zijn. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat zuivelverwerkers ervoor kiezen om meer vet richting de kaas te sturen, waardoor meer kaas de markt op komt. Deze verwachting zet nu druk op de kaasprijs voor de lange termijn.

De vraag voor het lopende derde en het vierde kwartaal ligt qua prijs ongeveer op het niveau van de huidige spotnotering foliekaas van DCA. Prijzen waarop de aanbieders niet direct aanhaken. Zij moeten elkaar dus opnieuw zien te vinden.

Dit artikel hoort bij het abonnement Boerenbusiness Melk & Voer Pro. De komende periode kunt u de wekelijkse kaasanalyse van Boerenbusiness tijdelijk gratis ter kennismaking lezen. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden