Shutterstock

Inside Melk

Duitsland en Frankrijk schakelen melktandje terug

15 Juli 2019 - Eric de Lijster

Duitsland en Frankrijk hebben de laatste weken de melkproductie een tandje terug geschroefd ten opzichte van vorig jaar. De kentering bij de twee grootste melkproducenten van de EU is in de melkaanvoer van mei, traditioneel de piek in het seizoen, duidelijk terug te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie in Frankrijk lag de eerste maanden van dit jaar al duidelijk achter op de dezelfde periode in 2018. In het voorjaar was de aanvoer echter dicht tegen het niveau van vorig jaar aangekropen. In Duitsland liep de melkproductie grosso modo in lijn met die van 2018, met een duidelijke opleving in maart. 

Neerwaartse tendens
Zowel Frankrijk en Duitsland laten in mei echter een duidelijke daling van de melkproductie zien. In Duitsland ging deze met 1,5% naar beneden tot ruim 2,87 miljoen ton. In Frankrijk daalde de melkproductie met 1,6% tot iets meer dan 2,2 miljoen ton, zo blijkt uit de productiecijfers die de landen hebben ingeleverd bij de Europese Commissie.

Uit de laatste berichten blijkt dat de neerwaartse lijn van beide melkgrootmachten in de EU zich ook in juni en de eerste week van juli heeft voorgezet. Seizoensmatig daalt de melkproductie sowieso, maar ook ten opzichte van het vorig jaar ligt het niveau duidelijk lager. Dat is ook één van de redenen dat de spotprijs voor rauwe melk in Zuid-Duitsland de laatste weken flink opliep.

Geen schaarste
Hoewel Duitsland, Frankrijk en ook Nederland duidelijk minder melk produceren, betekent dit nog geen schaarste op de Europese zuivelmarkt. De verwachting is dat de melkproductie van de EU dit jaar zelfs hoger uitvalt. Daarbij wordt de neerwaartse beweging in Duitsland, Frankrijk en Nederland ruimschoots gecompenseerd door hogere producties uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Polen en Ierland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden