Shutterstock

Inside Melk

'Brexit grote bedreiging voor slachtkoeienmarkt'

19 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De veestapelkrimp heeft de prijs van slachtkoeien in Nederland in 2017 en 2018 negatief beïnvloed. Maar op dit moment is de markt redelijk in balans en zijn slachtkoeien niet goedkoper dan in andere Europese landen. Een harde Brexit kan een flinke prijsdaling van rundvlees tot gevolg hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het komende halfjaar is vooral de Brexit een bedreiging voor de prijsontwikkeling van rundvlees, zegt deskundige Frans van Dongen van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), die gespecialiseerd is in handelsbeleid van de Europese Unie. "Ik ga er nog altijd vanuit dat er geen harde grexit komt. Maar het kan alle kanten op met types als Boris Johnson aan het roer. De afzet van Iers rundvlees naar het Verenigd Koninkrijk heeft meer invloed op de prijsvorming van rundvlees dan de Rusland boycot."

Van Dongen gaat er niet vanuit dat de handelsakkoorden die met Zuid-en Noordamerikaanse landen zijn gesloten door de Europese Unie op korte termijn het aanbod van rundvlees fors gaan vergroten. Op de langere termijn kan dit wel een factor van belang worden. Naast vernieuwde deals met Canada, de Verenigde Staten en de Mercosur landen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay zit er ook een nieuw akkoord met Australië aan te komen. Ook een belangrijke speler op de wereldmarkt voor rundvlees.

Minder slachtkoeien aan de haak
Sinds het begin van dit jaar zijn de prijzen voor rundvlees in de Europese Unie (EU) met zo'n 2% tot 7% gedaald, afhankelijk van het segment. Uitgezonderd de prijs van slachtkoeien. "Met een prijs van €3 per kilo geslacht gewicht voor een melkkoe die naar de slacht gaat is op dit moment niemand ontevreden." Dat zegt Vee & Logistiek bestuurslid Derk Jan Kuenen van de sectorcommissie rundveehandel. "De afgelopen jaren lag het aantal slachtingen per week op 15.000. Dat is dit jaar gedaald naar 10.000. Dat verklaart de gestegen prijs van slachtkoeien in Nederland. Door veestapelreductie in 2017 en 2018 was de prijs van slachtkoeien onder druk komen te staan.

Prijsvergelijk 2017
Uit prijsvergelijk van slachtkoeienprijzen in Europa en de wereld blijkt dat in Nederland in 2017 een ondergemiddelde prijs werd betaald. Dat meldt de Wageningen Universiteit (WUR) op basis van cijfermateriaal van de wereldwijde IFCN benchmark.

In 2017 werd gemiddeld ongeveer €1,15 per kilo levend gewicht betaald, gebaseerd op basis van afgeleverde koeien tussen O- en P-kwaliteit in en een afslachtpercentage van rond de 50%. In dit IFCN vergelijk brachten in 2017 alleen de afgeleverde koeien in Polen met ruim €1,10 per kilo levend gewicht minder op. De afgeleverde koeien in Duitsland leverden binnen Europa in 2017 het meest op.

De Duitse melkveehouders ontvingen gemiddeld €1,50 per kilo levend gewicht. Buiten Europa ontving een melkveehouder in de Amerikaanse staat Californië de hoogste prijs met bijna €1,60 per kilogram levend gewicht. Wereldwijd was Argentijns koeienvlees in 2017 is ten opzichte van andere belangrijke zuivellanden het goedkoopst. Een melkveehouder ontving voor het vlees van de afgeleverde koeien in Argentinië iets meer dan €0,90 per kilo levend gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden