Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Chinese rundvleesimport explosief gestegen

23 Juli 2019 - Wouter Baan

China heeft nog nooit zoveel rundvlees ingevoerd als in juni van dit jaar. Dit is niet uit luxe, maar uit noodzaak geboren door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Australië profiteert het meest van de aantrekkende Chinese vraag.  

Varkensvlees is vanouds verreweg het meest geliefd onder Chinezen, maar de consumptie van rundvlees neemt al jaren gestaag toe. Dit is vooral het gevolg van de stijgende economische welvaart en de groeiende bevolking.

Tot 2012 was China nagenoeg zelfvoorzienend en werd er nauwelijks rundvlees geïmporteerd. Om aan de groeiende vraag te voldoen, steeg de import nadien explosief. Ter illustratie: in 2012 kocht China nog 95.000 ton rundvlees over de grens. In 2018 was dit gestegen tot ruim 1,4 miljoen ton. Het kan niet anders of dit jaar worden de grenzen opnieuw verlegd.

Nieuw record in de maak
Sinds september 2018 kampt China met Afrikaanse varkenspest, waardoor de varkensstapel van circa 500 miljoen met bijna een kwart is geslonken. De prijs van varkensvlees is daardoor flink gestegen, waardoor Chinese consumenten noodgedwongen uitwijken naar onder meer rund- en pluimveevlees.

Om aan de toenemende vraag naar rundvlees te voldoen, worden melkkoeien in China vroegtijdig geslacht. Dit kan op de langere termijn overigens kansen bieden voor de Europese zuivelexport, gelet op de dalende Chinese melkproductie. Een oplopende import aan rundvlees is dan ook onvermijdelijk. In de afgelopen maand importeerde China zo’n 160.000 ton. Dit is een stijging van 61% tegenover dezelfde maand in 2018. Ook in de maanden daarvoor was sprake van een forse toename. 

Australië profiteert
Vooral Australië profiteert van de aantrekkende Chinese kooplust. Het land Down Under zag in het eerste half jaar de export naar China met 55% stijgen tot ruim 200.000 ton. Ook enkele Zuid-Amerikaanse exporteurs als Brazilië verschepen fors meer rundvlees naar het Aziatische land. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden