Shutterstock

Inside Voer

Alleen in de Achterhoek en Twente is snijmaïs schaars

24 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Verdrogende mais is dit jaar tot nu toe in een kleiner gebied een probleem dan vorig jaar, toen het eind juli ook zo heet was. Alleen in de Achterhoek en Twente is goede snijmais tot nu toe echt schaars. Wat doet dit met de prijs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maar in tegenstelling tot vorig jaar is op relatief korte afstand in deze regio in Salland door herhaaldelijke plensregen een goed maisgewas in de maak. In Zuid-Nederland is op de zandgronden waar veel mais geteeld wordt de verhouding tussen vraag en aanbod vanwege aanzienlijke veestapelkrimp veranderd, waardoor schaarste nog niet aan de orde is.

Op de zandgronden is het net als in Achterhoek en Twente wel erg droog in Brabant en Limburg. Ook in Noord-Nederland hoeven handelaren nog niet te vechten om aanbod van goede snijmais, hoewel ook op de zandgronden in Drenthe het neerslagtekort plaatselijk net zo groot is als vorig jaar.

Plensbuien komend weekend
Voor goede snijmaïs van vorig jaar wordt circa €70 per ton betaald. De prijs van deze kwaliteit snijmais  loopt de laatste weken licht op maar de handel verloopt in tegenstelling tot vorig jaar eind juli nog vrij rustig. Voor de verdere prijsontwikkeling, hangt veel af van de onweersbuien die komend weekend naar verluidt op het programma staan. Doorgaans daalt de prijs in het najaar, tijdens de aflandperiode.

Het is echter niet gezegd of die vlieger dit jaar ook opgaat. Want het lijdt geen twijfel dat de record hitte de komende dagen een aanslag pleegt op de snijmais die in de cruciale fase van de kolfzetting is aangekomen. Vorig jaar verdroogde de maïs eind juli in heel Nederland. Dat is nu niet het geval, vanwege de grote verschillen in neerslaghoeveelheden op korte afstand. In Oost-Nederland wordt er ook veel meer beregend dan vorig jaar, zo melden de waterschappen.

Builenbrand  
De kwaliteit van de snijmaïs uit 2018 en 2017 die wordt aangeboden is heel wisselend. Minder dan 300 gram zetmeel per kilo droge stof gold lang als ondergrens, maar er wordt nu ook maïs met minder dan 300 gram zetmeel aangeboden en verhandeld. Door de droogte van vorig jaar is veel snijmais verontreinigd met builenbrand.

Ook dit jaar is de kans op builenbrand aantasting behoorlijk groot. Hoe meer het gewas lijdt van de hitte, hoe groter immers de kans op aantasting. Al met al worden de komende weken cruciaal voor de ontwikkeling van het gewas en de prijsontwikkeling in het verlengde daarvan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden