Shutterstock

Nieuws Dieraantallen

Ook de VS verloor honderdduizend koeien

24 Juli 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Kortgeleden werd bekend dat de Duitse melkveestapel tussen mei 2018 en mei 2019 met honderdduizend dieren is gekrompen. Toeval of niet, in de Verenigde Staten (VS) is het aantal melkkoeien in dezelfde orde van grootte gedaald.

De VS telde in juni 9,3 miljoen melkkoeien, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Vergeleken met hetzelfde meetmoment een jaar eerder is dat een krimp van 100.000 dieren. De krimp houdt verband met een teruggang van maar liefst 2.500 Amerikaanse melkveebedrijven.

Dit is voornamelijk een gevolg van de aanhoudend slechte melkprijzen, waardoor vooral de kleinere bedrijven noodgedwongen zijn gestopt. Al sinds 2015 hebben Amerikaanse melkveehouders moeite om groene cijfers te schrijven. Hoewel melkprijzen in de afgelopen maanden wat zijn aangetrokken, is het nog steeds geen vetpot. De verwachting is bovendien dat de melkprijzen het komende jaar magertjes blijven.

Duidelijke trendbreuk
De teruggang in melkkoeien is duidelijk een trendbreuk. Tussen 2014 en 2017 groeide de melkveestapel namelijk met 150.000 dieren. Een logisch gevolg daarvan was een continue stijging van de Amerikaanse melkproductie.

Hoewel het aantal melkkoeien in de afgelopen maanden is gedaald, laat de melkproductie momenteel nog geen teruggang zien. De krimp wordt namelijk gecompenseerd door een stijgende productie per koe. De gemiddelde melkproductie bedroeg in juni 896 kilo per koe.

Ook minder jongvee
Hoewel een krimp van 100.000 Amerikaanse melkkoeien op zichzelf een groot aantal is, is de procentuele daling (ruim 1%) op de totale melkveestapel vrij beperkt. In Duitsland betekende de teruggang van 100.000 melkkoeien een krimp van bijna 2,5%, gezien de melkveestapel daar een stuk kleiner is.

Wel is het waarschijnlijk dat de Amerikaanse melkveestapel blijft dalen, omdat het aantal vaarzen bestemd voor de melkveehouderij ook 2% heeft ingeleverd tot 4,1 miljoen. Het totaal aantal runderen bleef gelijk op 103 miljoen, als gevolg van een lichte stijging in het aantal vleeskoeien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Erik westerhof 24 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883360/ook-de-vs-verloor-honderdduizend-koeien]Ook de VS verloor honderdduizend koeien [/url]
Overal minder koeien , maar gewoon een kloten melkprijs beuren waar zijn we in hemelsnaam voor aan het werk laat ze barsten die klote fabrieken
Duurzaam lid 25 Juli 2019
Als de melkindustrie maar goed blijft gaan, .de rest is voor de melkveehouder.
Duitse Boerr 25 Juli 2019
Ook ff vermelden hoeveel koeien er in Rusland bij zijn gekomen in dezelfde tijd......
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden