Wageningen UR

Nieuws Muizenplaag in beeld

Muizen maken van Friese weide een stoffige prairie

25 Juli 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Grote delen van Zuid-Friesland zien eruit als een prairielandschap. Dat is te zien op satelliet- en dronebeelden die Wageningen UR heeft gedeeld. Oorzaak? Een vroege muizenplaag die naar verwachting meer schade brengt dan de muizenoverlast van 5 jaar geleden.

De muizenplaag komt voor in de veenweidegebieden in het zuiden van Friesland. Met name in en om Hommerts, Terzool, Indijk, Tjerkgaast en Follega. Op satellietbeelden is de schade te herkennen als lichte vlekken in het grasland. Ook dronebeelden laten deze vlekkerige structuur goed zien.

Zorgelijke situatie
Een muizenoverlast van deze omvang kwam eerder voor in 2004 en in 2014. Na een zachte winter en een warm en droog voorjaar kan de muizenpopulatie exploderen. Dat gebeurt nu 2 maanden eerder dan in 2014.

Gerbert Roerink, onderzoeker van Wageningen Environmental Research, maakt zich zorgen. “Vijf jaar geleden bracht de muizenplaag 26.000 hectare aan grasland schade toe. Deze hield toen tot de winter aan. Omdat deze plaag 2 maanden eerder begint, is ook de kans op schade vele mate groter.”

Tegenmaatregelen
Boeren zijn zich bewust van het probleem en nemen maatregelen. Zo worden percelen geïnundeerd om de muizenplaag te bestrijden. “Dit lijkt zeer effectief”, zegt Roerink. “De gangenstelsels komen onder water te staan en de muizen vluchten naar het oppervlakte, waar ze opgewacht worden door meeuwen. Maar zodra het ondergelopen veld is opgedroogd, gaan de muizen weer terug.”

Een gezamenlijke aanpak op gebiedsniveau is volgens de onderzoeker nodig om een beter resultaat te behalen. “De muizenplaag lijkt eens in de paar jaar een nieuwe werkelijkheid voor deze boeren.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.

Meer over

muizenschade
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Louis 26 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883387/muizen-maken-van-friese-weide-een-stoffige-prairie]Muizen maken van Friese weide een stoffige prairie[/url]
grond bemesten met kalkcyanamide
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden