Agrifoto

Inside Voer

Aanbod van stro neemt flink toe

6 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het lijkt erop dat de vakantieperiode definitief is aangebroken op de voermarkt. Er is vrijwel geen handel en het merendeel van de prijzen beweegt opnieuw zijwaarts. Wel is er duidelijk meer stro op de markt te vinden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De enige prijsmutatie is deze week te vinden in de prijs voor weidehooi. Deze prijs zakt met €10 naar €140 per ton franco boerderij, waarbij moet worden opgemerkt dat het om een gemiddelde prijs gaat. De prijs wordt namelijk sterk bepaald door de kwaliteit. Immers: hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. De hoogste prijzen liggen momenteel rond de €150 per ton franco boerderij, terwijl de onderkant circa €130 per ton noteert. De heel slechte kwaliteit komt zelfs in de buurt van graszaadhooi.

Meer stro aanwezig
Het aanbod van stro is in de afgelopen week fors toegenomen. Dit heeft echter nog geen invloed op de prijzen, want deze noteren stabiel op €105 per ton franco boerderij (zowel gerste- als tarwestro). In het zuiden (nabij België) ligt de prijs soms nog wat lager, omdat de transportafstand iets korter is. Overigens laten de fouragehandelaren wel weten dat de markt voor gerstestro inmiddels zo goed is voorbij is.

Daarnaast melden handelaren dat er dit jaar meer stro lijkt te zijn dan in voorgaande jaren. Dat komt onder meer doordat er meer tonnen van het land worden gehaald; waar eerder bijvoorbeeld 5 ton per hectare werd geoogst, is dat nu 7 ton per hectare. Dat zorgt er eveneens voor dat er op termijn rekening wordt gehouden met een lagere prijs.

Dat het grotere aanbod niet direct invloed heeft gehad op de prijzen, kan komen doordat dit product nog niet op de markt aangeboden is. "Veel kopers zetten het product eerst binnen en wachten af wat de markt in de komende weken gaat doen. Dat is gedeeltelijk afhankelijk van de situatie rondom de droogte, al is de markt dit jaar zeer onvoorspelbaar", laat een fouragehandelaar weten.

Weinig reuring
Wat betreft de andere ruwvoerproducten is er weinig reuring in de markt. De prijs voor Engels raaigras blijft staan op €110 per ton franco boerderij, al wordt dit ook wel de minimumprijs genoemd. Zakt de prijs nog verder, dan is het voordeliger om het te verhakselen. Daarnaast lijkt er nog veel oude maïs beschikbaar te zijn, waardoor de prijs stabiel blijft rond de €70 per ton franco boerderij (goede kwaliteit).

Er is geen handel in voeraardappelen, want het aanbod is te beperkt. Ook het aanbod van bierbostel is klein. De prijs van dit product blijft daarom stabiel op €2,30 per procent droge stof. De prijzen voor veldbeemd, roodzwenk en rietzwenk komen op respectievelijk €135, €145 en €130 per ton franco boerderij. Volgens de handelaren is er dit jaar minder product voorhanden dan in andere jaren. Daartegenover staat echter dat de vraag ook beperkt blijft, wat verklaart waarom er geen prijsextremen zichtbaar zijn.

Alle noteringen en mutaties zijn hier te vinden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden