Shutterstock

Achtergrond Kaasexport

Nederlandse kaasexport afgetroefd door Polen

7 Augustus 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

Gouda kaas staat, net als tulpen, symbool voor de Hollandse glorie van weleer. Van oudsher is Duitsland de belangrijkste afnemer, maar die handelsrelatie toont barstjes. Onze buren kiezen namelijk steeds vaker voor goedkopere kaas uit Polen, zo concludeert onderzoeksbureau Annual Insight.

Nederland en Duitsland zijn de grootste producenten van Gouda kaas en tevens elkaars belangrijkste handelspartners. De kaasproductie in ons land groeit nog steeds. In 2018 produceerde Nederland 879.000 ton, wat neerkomt op een groei van 4,4% sinds 2015.

Polen wint marktaandeel in Duitsland
Duitsland, verreweg de belangrijkste afnemer, importeert echter steeds minder Nederlandse kaas. Sinds 2015 daalde de import met 8,3% tot ruim 90.000 ton in 2018. Dit was goed voor een exportwaarde van €394 miljoen. De totale Duitse kaasimport zit daarentegen nog steeds in de lift. Duitse importeurs kiezen echter steeds vaker voor de goedkopere kaas uit Oost-Europa. Met name Polen wint marktaandeel; sinds 2015 is de kaasexport met maar liefst 354% gegroeid.

Annual Insight signaleert dat de export van Poolse Gouda naar vrijwel elk Europees land groeit. Ten opzichte van 2015 is de totale export met circa 60% gegroeid tot 19.000 ton. Vergeleken met het Nederlandse volume is Polen nog een kleine speler, maar de groeipercentages zijn zonder meer indrukwekkend. Dit maakt Polen voor de toekomst een niet te onderschatten speler op de kaasmarkt.

Dit wordt bevestigd door het feit dat de kaasproductie in Polen sterk aantrekt. Die is sinds 2015 met 60% gegroeid tot bijna 230.000 ton in 2018. Naar verluidt wordt deze groei voornamelijk op eigen kracht gerealiseerd. De melkproductie in Polen toont daarbij al jaren een duidelijk stijgende trend. In 2018 bedroeg de melkaanvoer bij de zuivelfabrieken 11,9 miljoen ton. Daarmee is Polen (na Nederland) de vijfde grootste melkproducent van Europa.

Wel groei in Japan
Het is niet zo dat Nederlandse kaas geen andere afzetmarkten vindt. Na Duitsland, zijn België en Japan de belangrijkste afnemers en die landen importeren de laatste jaren meer; vooral Japan is een groeimarkt. Sinds 2015 is de afzet met meer dan 40% toegenomen tot krap 30.000 ton. De verwachting is de import de komende jaren blijft toenemen, onder meer dankzij het handelsverdrag met de Europese Unie dat sinds dit jaar van kracht is. Ook de afzet naar Spanje en Mexico trekt aan.

Hoewel de Nederlandse kazen in veel landen groeicijfers realiseren, is de krimpende afzet in Duitsland zorgwekkend. Daarnaast timmert de Poolse kaasexport hard aan de weg, terwijl de Duitse productie blijft aantrekken. Die landen beconcurreren Nederland veelal op dezelfde afzetmarkten en hebben doorgaans een lagere kostprijs. Annual Insight vraagt zich af in hoeverre Nederland deze concurrentie in de toekomst aankan, als die alleen op kostprijs wordt beslecht.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Ton Westgeest 8 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883576/nederlandse-kaasexport-afgetroefd-door-polen]Nederlandse kaasexport afgetroefd door Polen[/url]
We gaan het op alle fronten verliezen.....Wen er vast maar aan! En niet alleen met kaas!

Ze sluiten een handelsakkoord met Zuid Amerika.....waar 130 bestrijdings- middelen gebruikt worden die hier allang niet meer mogen! Vlees met hormonen behandeld worden. Kippen en varkens die gewoon met antibioticum door het voer gevoerd worden en genetisch gemanipuleerd voer krijgen.

De regels die wij hier opgelegd krijgen door een incompetente overheid, die hun oren laten hangen naar elke, met belastinggeld gesubsidieerde activistische belangengroep.

Een overheid die er zo een puinhoop van heeft gemaakt dat ze nu als afleidings- manoeuvre een neus aan een mopshond willen plakken...

Een overheid met een totaal gebrek aan visie en leiding geven, die het niet alleen bij de landbouw desastreus aanpakt maar bij de gezondheidszorg , onderwijs, klimaat, justitie, energie,etc.

Na drie kabinetten Rutte, die zelf erkent totaal geen visie te hebben, zijn we hardop weg om het op alle fronten te verliezen.......

En ja, ik weet ook niet wie dan wel de kar moet gaan trekken, de laatste die wel leiding had kunnen geven, hebben we af laten schieten door een dropl*l die nu allang weer vrij rondloopt met een dikke uitkering!!!
Joep 8 Augustus 2019
Met EU gelden door ons mede opgebracht worden
onze boeren beconcurreert door EU landen die
wel affiniteit hebben met hun boeren en deze
dan ook rijkelijk steunen met ons door hard werken verdiende geld.
Nergens in de EU is de lastendruk en regelgeving zo hoog als in
ons land ( met dank aan 3 kabinetten Rutte
Abonnee
Kjol 9 Augustus 2019
Probleem van NL is dat de verhouding doeners/denkers de verkeerde kant is opgeslagen, dit proces lijkt nu onomkeerbaar te worden doordat het zichzelf versterkt.
De denkers zullen uiteindelijk in een soort van dromenland toestand blijven hangen en elk begrip van de werkelijkheid volledig kwijtraken. Import van producten zal hierdoor een steeds grotere vlucht gaan nemen.
Ton Westgeest 9 Augustus 2019
Dit proces Kjol, waar jij op doelt is alleen mogelijk door het totale gebrek aan leiding bij de overheid en richting geven. Dan krijg je dat iedereen gaat roeptoeteren.
Dan krijg je dat naar de grootste imbiciel geluisterd wordt, die ook een veel te groot podium krijgt door NPO en alle andere linkse media.
Dat werkt als hersenspoeling, vooral voor het overgrote naïeve deel van de bevolking, die zijn nl. alleen maar bezig waar ze naar toe kunnen met vakantie
Abonnee
Kjol 9 Augustus 2019
De denkers communiceren op een andere frequentie dan de doeners, op de scholen wordt de frequentie van de denkers erin gestampt, zodoende gaan de doeners zich steeds meer als wereldvreemd in NL voelen, kunnen ze helaas niks aan doen, dit is overheidsbeleid.
Emigreren is volgens mij de enige oplossing wil je een toekomst hebben als vrije boer/ondernemer.
kees 9 Augustus 2019
Niet dat ik zou willen emigreren Kjol, nu nog niet, maar met je visie op de verhouding doeners/denkers raak je wel de kern van het verhaal.
Peter 9 Augustus 2019
Het verdienmodel van de westerse economie is aan het einde het nieuwe verdien model moet klimaat worden, echter als dit niet lukt zal het eten goedkoper moeten worden anders komt er een burger oorlog want deburgers kunnen duur, gezond,(vlees) westers voedsel niet meer betalen. Geef ze dan maar troep te eten uit laten die het niet zo nauw nemen met gezondheid etc. Voor de elite politiek zijn de gewoneburgers ratten oftewel de politici eten kwaliteit en de gewone burger krijgt goedkope troep te eten iedereen blij en er komt geen burger opstand,,,,,!!!
Kjol 10 Augustus 2019
Het verdienmodel in de EU heeft het zwaar, de rest van de wereld draait op zich best goed. Er is veel innovatie buiten de EU, door vele diverse oorzaken komt grootschalige innovatie en opschaling hier echter niet goed van de grond. Zie het als een slecht afgestelde motor, je kunt er zoveel brandstof(geld) ingooien als je maar wilt, het gaat nooit echt goed lopen.
Ton Westgeest 10 Augustus 2019
Ik blijf het toch zeggen hoor...... Kjol. De overheid doet dit zelf! Buiten de EU geven ze een richting aan en daar werkt iedereen naar toe. Kijk naar de Russen of de Chinezen!

Hier, wat nog een beetje loopt torpederen ze met regels en moet het op papier. Met hun ongeëvenaarde regelzucht maken ze alles kapot.

Kijk bij het wegtransport naar Code 95, Wat konden ze die oudere chauffeur goed gebruiken! Hebben er nu geen zin meer in en nu komen ze duizenden chauffeurs te kort!
Kijk bij de gezondheidszorg naar de vijfminuten regel, dat liep nog niet snel genoeg terug dus nu beginnen ze om MBO onder te waarderen bij HBO.
Kijk bij het onderwijs, het polderen heeft daar ook de onderwijzers de zin ontnomen, door ze maar over alle onzin te laten vergaderen.
Kijk naar de belasting....de goeie lieten ze daar vertrekken met een dikke premie, nu zitten ze daar nog met een stelletje eikels a la Wiebes!
Kijk naar de boeren, ik hoef waarschijnlijk niets te zeggen over de nertsenhouders..... Over de legbatterijen die naar de Oekraïne gingen omdat dat hier niet getolereerd werd, maar de eieren gewoon toch deze kant opkomen, dat mag wel!
Kijk naar de klimaattafels, wat hebben we daar het klimaat even goed gered! Diversen hebben hun zakken er voor de toekomst mee gevuld. Nijpels heeft ff gauw zijn dure woonboerderij in Friesland verkocht, want hij zag wel dat er in het westen veel meer te verdienen viel in de toekomst. ZAKKEN VULLEN!!!!
Kijk naar de Politie de meesten blijven ook nog zitten voor hun pensioen, zal onze tijd wel uitzitten! Het is overal een drama aan het worden.

En zo kan je nog een heel scala aan dingen opnoemen. Je kan het denkers en doeners noemen. Heb het dan over randdebielen en doeners! Doordenken kunnen ze echt niet!
Aan alle kanten zie je gewoon dat het mis gaat, en je kan het een slecht afgestelde motor noemen, in ieder geval strooien ze er aan alle kanten zand in.
Er is niemand tegenwoordig waar je mee praat die er nog zin in heeft, dat is de essentie van het verhaal. Dat werkt innovatie tegen....

Opschaling is hier na de oorlog altijd al geweest en grootschalige opschaling zit hier in dat kleine landje niemand meer op te wachten!

We zitten aan de kant, kunnen er niets tegen doen.....alleen maar wachten tot het uit woekert, dit onzinnige polderen.
En tot de wal het schip keert!

Kjol 12 Augustus 2019
De hele EU gedachte is een een soort Kolchoz geworden, niemand spant zich er nog echt voor in, en iedereen verschuilt zich achter een ander. Ben inderdaad ook van mening dat de EU niet werkt op deze manier, daarnaast zit Nederland gewoon opgescheept met teveel praters.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden