Shutterstock

Achtergrond Zuivel

Dit is de melkveehoofdstad van Amerika

14 Augustus 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

Dat wat Las Vegas is voor de gokindustrie, is Tulare voor de melkveesector. Deze slaperige plek ergens in het midden van Californië telt by far de meeste koeien en kan daarmee met recht de melkveehoofdstad van de Verenigde Staten worden genoemd. De economie drijft hier letterlijk op melk. 

In Tulare en omliggende dorpen (Tulare County) werden in het jaar 2017 maar liefst 502.402 melkkoeien gehouden, zo maakte het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) recent bekend. Met die aantallen is Tulare al jaar en dag de grootste gemeente in de Verenigde Staten op gebied van melkvee. Op een straatlengte afstand volgt de county Merced (eveneens Californië) met ruim 270.000 koeien. 

Het totale aantal melkveekoeien in de Verenigde Staten kwam in 2017 uit op 9,3 miljoen en daarvan wordt dus ongeveer 5% in Tulare gehouden. De melkproductie bedroeg daar 2 jaar geleden krap 5 miljoen ton, wat goed is voor circa 25% van de totale melkplas in Californië. Om de cijfers in perspectief te stellen: zo'n 20% van de totale Amerikaanse melkplas komt van melkveebedrijven uit Californië. 

Grote bedrijven in Golden Sate
Dat de 4 grootste melkveegemeentes in de Verenigde Staten in Californië liggen, is geen verrassing. Melkveebedrijven in 'the Golden State' zijn met gemiddeld genomen bijna 1.300 koeien imposant groot, waarbij er veelal vreemde arbeid (vaak Mexicanen) wordt ingezet. 

In 2017 telde Tulare 222 melkveebedrijven, voornamelijk familiebedrijven. Een simpele rekensom leert dat de gemiddelde omvang uitkomt op 2.254 koeien. Zelfs voor Amerikaanse begrippen is dit fors, want een gemiddeld melkveebedrijf in de Verenigde Staten telt zo’n 250 koeien. In Wisconsin bijvoorbeeld, de tweede grootste zuivelstaat in de Verenigde Staten, zijn de bedrijven met gemiddeld 150 koeien meer Europees. 

Tulare kent ook enkele megabedrijven met omstreeks 10.000 koeien. Het gros van de melkveehouders melkt daar Holstein-Friesians, maar ook de Jersey-koeien zijn populair. 

Melk belangrijk voor economie
Tulare zelf telt ongeveer 60.000 inwoners. In de totale County, dat qua oppervlakte ruim 3 keer zo klein is als Nederland, wonen zo'n 600.000 mensen. Het aantal koeien versus mensen ontloopt elkaar dus niet zo gek veel. Dat de economie op melk drijft, is daarom ook niet zo verwondelijk. In Tulare zijn de 5 grootste werkgevers voerproducenten en zuivelverwerkers. Met zo'n geconcentreerde melkproductie is het dus ook geen verrassing dat grote melkverwerkers (zoals Land O’Lakes, Kraft en Saputa) hier een uitvalsbasis hebben. 

Op YouTube zijn een aantal filmpjes te vinden hoe de melkveebedrijven binnen dit gebied er uitzien. Deze onderstaande beelden bevestigen de flinke dieraantallen en de ruimtes  per bedrijf. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 18 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883635/dit-is-de-melkveehoofdstad-van-amerika]Dit is de melkveehoofdstad van Amerika[/url]
Zielige bedoening waarbij mensen en dieren tot eenvoudige wegwerp-artikelen zijn verworden, en waar duidelijk gemaakt wordt dat grote melkveebedrijven zich alles kunnen permiteren zolang zij het belang van de elites dienen : goedkoop voedsel produceren om het volk eronder te houden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden