Shutterstock

Nieuws Fonterra

Spierings onder vuur om torenhoge vertrekpremie

16 Augustus 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Theo Spierings, de voormalig topman van Fonterra, heeft bij zijn vertrek $4,6 miljoen meegekregen, zo blijkt uit de nieuwe jaarstukken. In Nieuw-Zeeland zorgt dit bedrag voor grote vraagtekens, gezien hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het feit dat de zuivelcoöperatie in zwaar vaarwater terecht is gekomen. 

De Nederlander vertrok vorig jaar augustus, nadat hij sinds 2009 diverse functies binnen Fonterra had bekleed. In zijn laatste rol als CEO bedroeg zijn jaarsalaris $2,7 miljoen. Over de laatste 2 jaar liep dit bedrag door diverse bonussen op tot een slordige $8 miljoen. Bij zijn vertrek kreeg hij $4,6 miljoen mee. Volgens Fonterra betreft dit bedrag het laatste deel van zijn jaarsalaris, inclusief een restant van de bonus over 2017. 

Absurd bedrag 
Shane Jones, de minister voor de Regionale Economische Ontwikkeling in Nieuw-Zeeland, vindt het absurd dat Spierings bij zijn vertrek zo’n groot bedrag heeft meegekregen. Dit omdat hij (mede)verantwoordelijk is voor het huidige falen van Fonterra. 

Het grootste bedrijf van Nieuw-Zeeland stevent immers voor het tweede jaar op rij op een monsterverlies af, terwijl het in de jaren daarvoor altijd winst boekte. De leden-melkveehouders kunnen dit jaar daarom fluiten naar hun dividend.

Jones en de andere ministers in Nieuw-Zeeland vinden dat het Spierings zou sieren als hij een deel van zijn vertrekpremie inlevert. Ze verwachten echter niet dat het zover komt, omdat Spierings in juridisch opzicht hiertoe waarschijnlijk niet te verplichten is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jan veltkamp 16 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883666/spierings-onder-vuur-om-torenhoge-vertrekpremie]Spierings onder vuur om torenhoge vertrekpremie [/url]
Is het een wonder dat zelfs de VS Nederland op de lijst zet met de 20 meest corrupte landen. De politiek in NL en het gros van de CEO zijn gewoon graaiers en hebben schijt aan de rest. Als ik een stukje piza van €5,- niet betaal dan wordt er een procesverbaal opgemaakt. Als (oa) Spiering 5 miljoen stelen dan staat de top van NL er omheen om te kijken hoe hij dat zo slim heeft aangepakt.
peter huisman 30 Augustus 2019
theo,s favourite saying was " perception is reality" when he started with fonterra.yes theo we are thinking you are an ..............yep perception is reality!!!!!!!!!!!!
hans 30 Augustus 2019
Fronterra is een co-op, zoals Rfc. Lig niet te zeiken wanneer groei niets opbrengt, de mvh eis(d)en te mogen groeien. Mooie woorden gaan er dan in als koek, "ons beetje melk is een druppel op de gloeiende plaat". YOUR perception is YOUR reality. En direkteuren die groeiden, ja, yes goodbye, daarna zullen ze betaald moeten worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden