Shutterstock

Inside Melk

Spotprijs melk ligt ver boven grondstofwaarde

5 September 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De roomprijs blijft aantrekken, terwijl ook de noteringen van spotmelk gestaag klimmen. Dit is wel wat opvallend, want de grondstofwaarde van de melk is in de maand augustus onder de €30 per 100 kilo gedoken. Hoe kan dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grondstofwaarde op basis van boter/magere melkpoeder wordt iedere maand berekend door het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE). Zij rapporteren over augustus een daling van €0,70 tot €29,70 per 100 kilo (bij 4% vet, af boerderij). De daling is vooral het gevolg van de boterprijs die in de zomermaanden flink afgezakt is.

Vloeibare zuivel blijft stijgen
Inmiddels lopen de spotprijzen van vloeibare zuivel gestaag op. De DCA-notering voor Zuid-Duitsland plust deze week met €0,50 naar €38 per 100 kilo. Ook in het noorden van Duitsland stijgt de prijs, terwijl de notering voor Nederland ook €0,50 plust tot €35,50 per 100 kilo. Ook de room- en concentraatprijzen lopen verder op. De DCA-roomprijs stijgt met €200 tot €4.600 per ton. De magere melkconcentraatnotering krijgt er €60 bij tot €2.040 per ton.

De prijzen van vaste zuivel bewegen overwegend stabiel of stijgen veel minder hard dan voorheen. De prijs van boter is stabiel rond €3.400 per ton en kan niet aanhaken op de notering voor room. De prijs van magere melkpoeder schuurt tegen €2.100 per ton aan. De kaasprijzen herstellen wat na de dip van afgelopen weken.

De reden waarom vloeibare zuivel oploopt, heeft 2 oorzaken. Allereerst is het dal van de melkaanvoer op komst; in Europa is de productie over de maanden september en oktober traditiegetrouw het laagst. Wat uiteraard meespeelt is dat in Nederland en Duitsland minder wordt gemolken. Ook is de vraag uit het verssegment verrassend goed. De vooralsnog relatief koele nazomer geeft daar in principe geen aanleiding voor. Zuivelaars met leveringsverplichtingen richting afnemers zijn daardoor bereid om veel te betalen voor vloeibare zuivel.

Correctie ligt op de loer
Wanneer de vaste zuivelmarkt stabiel blijven bewegen, kan het bijna niet anders of de vloeibare zuivelprijzen worden vroeg of laat afgewaardeerd. Wanneer dit moment zich aandient, laat zich moeilijk raden. Sommige marktdeelnemers hadden dit moment al verwacht, al denken anderen dat dit nog op zich laat wachten. De hogere spotmelk- en roomprijzen zijn in elk geval geen aanleiding om hogere uitbetalingsprijzen voor melkveehouders te verwachten.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden