Shutterstock

Inside Melk

Britse en Ierse melkers vergroten voorsprong

12 September 2019 - Kimberly Bakker

Melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben de melkproductie over juli opnieuw fors uitgebreid. Daarmee vergroten beide landen de voorsprong op vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over juli hebben melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk 1,29 miljoen ton melk geproduceerd, wat ongeveer 2,4% boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar is. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde (1,26 miljoen ton) is een plus van iets meer dan 2,5% zichtbaar. De afname met vorige maand is overigens goed verklaarbaar, want in deze periode van het jaar laat de melkaanvoer vrijwel altijd een afname zien.

Opvallend is dat de daling dit jaar iets minder sterk is dan in voorgaande jaren, waardoor Britse melkers de voorsprong op vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde vergroten. Doorgaans neemt de productie vanaf september weer toe, maar het is nog onzeker of dat dit jaar ook gaat gebeuren. Alle onzekerheid rondom de brexit kan op termijn effect gaan hebben op de melkprijzen.

Ierland breidt voorsprong ook uit
Ook de melkveehouders in Ierland hebben over juli meer geproduceerd dan vorig jaar in dezelfde maand. De Ierse melkaanvoer komt dit jaar uit op 970.340 ton, waar dat vorig jaar 878.780 ton was (een verschil van 10%). Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 869.560 ton, wat betekent dat de Ierse melkveehouders in juli van dit jaar ongeveer 11,5% meer geproduceerd hebben. 

Als we kijken naar het seizoensmatige verloop van de Ierse melkaanvoer, dan loopt deze synchroon aan de lijn van vorig jaar en die van het 5-jarig gemiddelde. Opvallend is wel dat de productie vorig jaar in augustus een kleine toename liet zien. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren, is echter nog afwachten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden