Shutterstock

Inside Voer

Ook weinig vraag naar stro in Verenigd Koninkrijk

13 September 2019 - Kimberly Bakker

Net zoals in Nederland, is ook in het Verenigd Koninkrijk meer dan voldoende stro beschikbaar. Het probleem is echter dat (melk)veehouders niet vragen vraag dit product, waardoor de prijzen in beton gegoten zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland staat de prijs voor stro inmiddels al weken onder druk. Er is immers veel aanbod, maar slechts weinig vraag. Dat zorgt er ook voor dat de prijs fors onder het niveau van vorig jaar noteert: €100 per ton franco boerderij, waar dat vorig jaar €125 per ton franco boerderij was. Hetzelfde fenomeen doet zich voor in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl er in 2018 een tekort was aan stro, is er dit jaar meer dan voldoende aanbod. Dit maakt dat de recordhoge prijzen van afgelopen jaar niet behaald worden.

Stabiele markt, lage prijzen
In het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk is de prijs van gerstestro uitgekomen op £48 per ton (€53 per ton) en ligt die van tarwestro op £40 per ton (€44 per ton). In East Yorkshire komt de prijs van tarwestro uit op £42 per ton en die van gerstestro op £50 per ton. In het zuidoosten is de prijs voor tarwestro het laagste van alle regio’s: £35 per ton (circa €39 per ton).

In Schotland worden op dit moment overigens veruit de hoogste prijzen betaald voor stro; gerstestro noteert daar namelijk £80 per ton (€89 per ton) en tarwestro komt uit op £58 per ton (€65 per ton). De prijzen in de bovenstaande regio’s noteren inmiddels al een paar weken stabiel.

Toch zijn er ook 2 gebieden waar de prijs zich niet staande heeft kunnen houden. Zo daalde de prijs voor tarwestro in de 'Central Midlands' met £5 naar £35 per ton (€39 per ton) en in de 'Eastern Counties' met £2 naar £38 per ton (€42 per ton). In deze 2 regio’s blijft de prijs voor gerstestro wel stabiel, want die noteert respectievelijk £45 per ton en £42 per ton. Het gaat omgerekend om €50 en €47 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden