Shutterstock

Inside Melk

Frankrijk heeft iets minder melk, Italië juist iets meer

17 September 2019 - Kimberly Bakker

Daar waar Frankrijk over de maand juli juist iets minder melk heeft geproduceerd dan vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde, produceren de melkveehouders in Italië juist iets boven dat niveau. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in Frankrijk hebben over juli 1,96 miljoen ton melk geproduceerd, wat circa 1% minder is dan in deze maand vorig jaar. In dat jaar kwam de productie uit op 1,98 miljoen ton. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde komt de productie eveneens 1% lager uit, gezien de productie voor die periode ook 1,98 miljoen ton bedraagt.

Hoewel het lijkt alsof de melkproductie in 2018 en het 5-jarig gemiddelde op hetzelfde niveau liggen, is toch nog een minimaal verschil van 650 ton zichtbaar. Als we kijken naar heel 2019, dan is duidelijk zichtbaar dat de Franse melkveehouders al het gehele jaar onder het niveau van vorig jaar produceren. Vooral in februari lag de aanvoer fors lager: -2,8%. Een van de redenen hiervoor is wellicht de droogte waarmee het land al het gehele jaar kampt.

Italië produceert meer
De situatie in Italië is juist tegenovergesteld. In dat land produceren de melkveehouders juist al het gehele jaar meer melk dan vorig jaar én dan het 5-jarig gemiddelde. De melkaanvoer komt over juli uit op 979.340 ton, wat circa 0,6% meer is dan vorig jaar. In 2018 kwam de melkproductie in deze maand namelijk uit op 972.730 ton.

Het 5-jarig gemiddelde ligt daarentegen fors lager, want die noteert in de maand juli 933.540 ton. Dat betekent dat de Italiaanse melkveehouders dit jaar net geen 5% meer melk hebben geproduceerd over de maand juli.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden