John YE / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelexport

Onrust in Hongkong raakt FrieslandCampina

10 Oktober 2019 - Wouter Baan - 2 reacties

FrieslandCampina heeft last van de onrust in Hongkong. Hein Schumacher, de CEO van FrieslandCampina, spreekt van een behoorlijke tik voor de afzet. Daarnaast zijn er ook elders ter wereld problemen die het resultaat raken.

Hongkong is volgens de CEO een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. De coöperatie maakt niet bekend hoeveel omzet de afzet daar met zich meebrengt, maar volgens Schumacher gaat het wel om een 'substantieel aandeel'. Zowel bij babyvoeding als op de consumentenmarkt.

Het merk Black & White is populair onder de inwoners van Hongkong en wordt veel genuttigd in zogenaamde 'theehuizen'. Vanwege alle protesten, die gaan over de autonomie van Hongkong, zijn deze echter gesloten. En dat raakt de afzet. Ook in praktisch opzicht zijn deze protesten merkbaar. Zo is bijvoorbeeld het hoofdkantoor van FrieslandCampina, dat midden in de stad ligt, slecht bereikbaar.

Terug te zien in resultaten
Daarbij zijn er eveneens strubbelingen op andere afzetmarkten. Zo heeft Indonesië een handelsconflict met de Europese Unie omtrent palmolie, waarna het land de importtarieven op zuivel uit de Europese Unie heeft verhoogd. Ook de Verenigde Staten hanteren binnenkort importheffingen op Europese kazen. Dit als vergeldingsactie voor de vermeende Europese staatssteun aan de Duitse vliegtuigbouwer Airbus.

Daarbij staat ook de brexit voor de deur. Het effect hiervan valt volgens Schumacher, met een jaarlijks exportbelang van €250 miljoen, relatief gezien mee. FrieslandCampina verwacht met name logistiek oponthoud. Volgens hem is het wel waarschijnlijk dat de effecten van de incidenten terug te zien zijn in de resultaten van FrieslandCampina. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ton Westgeest 10 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884278/onrust-in-hongkong-raakt-frieslandcampina]Onrust in Hongkong raakt FrieslandCampina[/url]
Als je toch bezig bent met negatief doen Hein, en de boeren alvast voorbereid op minder melkgeld in de toekomst, vertel dan ook over de kapitaalsvernietiging die heeft plaatsgevonden bij FC de laatste vijf jaar van €1.000.000.000,= ja.... bijna 1 miljard Euries.!!
bob 10 Oktober 2019
dit heeft ook weer niks met weidegang temaken,
ik denk dat Hein de laatste tijd met D66 aan tafel zit!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden