Shutterstock

Nieuws Stikstof

VVD: 'Veestapel hoeft niet in te krimpen'

12 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 20 reacties

De Nederlandse veestapel hoeft niet in te krimpen om aan de stikstofeisen te voldoen. Dit zegt de regeringspartij VVD in het Algemeen Dagblad (AD). Het verplaatsen van veebedrijven en het financieel ondersteunen van speciale stalsystemen kan volgens VVD voldoende zijn om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

"Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen", aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers in het AD. "Het doel is het verlagen van de stikstofuitstoot, niet het verkleinen van de veestapel", nuanceert hij. Hiermee worden de verhoudingen in de coalitie op scherp gezet, constateert de krant. D66 en ChristenUnie streven een verkleining van de veestapel na. Het CDA heeft eerder vraagtekens gezet bij de meetmethoden.

Geen koe of varken minder
"Het gaat niet om het aantal stuks vee", beweert Harbers. "Het gaat erom dat de stikstofuitstoot in de landbouwsector omlaag gaat. Als een bedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder te worden gehouden."

De VDD vindt het onterecht dat boeren als schuldige worden aangewezen in de stikstofcrisis. "Boeren hebben zich altijd aan de regels gehouden, zij hebben geïnvesteerd en beschikken keurig over alle vergunningen." Die vergunningen mogen van Harbers niet worden afgepakt. "Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen."

De Groot verrast
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot reageert in het AD verrast op de uitspraken van Harbers en stelt dat deze tegen de eerdere afspraken zijn. "Dat we de boeren helpen bij de omslag naar kringlooplandbouw óf bij een eerlijke uitkoopregeling staat helder in het regeerakkoord, het klimaatakkoord én in de kabinetsreactie op het rapport-Remkes."

Bekijk ook: Masterclass: Stikstofbeleid van Schouten ontrafeld en Stikstof: de antwoorden op jouw vragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Maxwell 12 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884319/vdd-veestapel-hoeft-niet-in-te-krimpen]VDD: veestapel hoeft niet in te krimpen[/url]
Ongelooflijk kortzichtige visie van de VVD. Juist door het rommelige Neo Liberale landbouw beleid van VVD en CDA is de huidige situatie ontstaan. Jaren lang een slechte gedoogbeleid met alleen maar korte termijn focus op geld geld geld (uitbreiden met en meer meer meer)
Dat heeft juist geleid tot de problemen van nu in de Nederlandse landbouw.
En de VVD en CDA nu maar doordrammen dat we nog door moeten gaan met deze waanzinnige streven.
Deze partijen zorgen ervoor dat de landbouw in Nederland stuk loopt
???!!! 12 Oktober 2019
maxwell er staat nog een vraag open: gebruik je zelf chemie of ga je liever dood?????
(zie andere discussie!)
mika 12 Oktober 2019
Wanneer de landbouw moet voldoen aan kringloop dan de industrie ook
Bv auto's maken met produkten van europa. hetzelfde voor telefoons en geen schoenen laten komen vanuit china. wat een erg vervuilende manier is.
Pak de grootste vervuilers van nederland aan. Stikstof fabrieken chemelot
Deze hoeven pas te voldoen in 2050. En hoe ziet de wereld er dan uit. en als ze deze doelstelling niet halen
Plastic fabrieken erg vervuilend.
Abonnee
roy 12 Oktober 2019
maxwell, Alleen links en de Christenunie is ongelovelijk kortzichtig in deze. Kijk naar de normen van Duitsland. We hebben de meest duurzame en vooruitstrevende landbouwsector ter wereld.
VDD ook gewoon...
tegengas 12 Oktober 2019
Ik ben blij dat Mark Harbers zijn mond open doet en eens VET tegengas geeft aan Tj de Gr en J Kl.

Abonnee
betweter 12 Oktober 2019
als Geurts dat nou ook al deed want die denkt hetzelfde maar zegt het dan niet. dat snap ik dan weer niet, wel op het podium alles roepen maar niet in de kamer [stalorders?]
Baudet en Wilders willen dit ook dus je hebt een meerderheid
???!!! 12 Oktober 2019
daar komt de C weer om de hoek kijken. schijnheilig. zondag schonen, maandag weer alles uitkramen.
Boer Harms 12 Oktober 2019
Schei toch uit met die Baudet......Cliteur heeft het landbouwbeleid in zijn portefeuille. Google maar eens op 'm, hij is net zo links als Klaver en die D66 sukkel van de Groot........
Bert de Boer 13 Oktober 2019
VVD is uit op stemmen, hypocriete randstadpartij. Als agrariër hoor je je troep op te ruimen en niet de leefomgeving te verzieken met fijnstof, stikstof, fosfaat en ammoniak. Vooor het opruimen van de troep willen collegae boeren ook nog subsidie ontvangen. SCHAAMTELOOS.!
Willem 13 Oktober 2019
Ik zou willen dat de VVD zo kritisch was op de rapporten over Schiphol en Lelystad AirPort .
Bovendien gaat het hier over een gerechtelijke uitspraak iets waar de politiek ver weg van moet blijven lijkt mij




dirk 13 Oktober 2019
Bert de Boer, geef eens een voorbeeld dat jouw leefomgeving verziekt is, zomaar lukraak na papegaaien van sommigen komt ongeloofwaardig over .
Ton Westgeest 13 Oktober 2019
Links of rechts het maakt mij niet uit het gaat om wat ze doen boer Harms.

Meest zijn de linkse grote sukkels die met oogkleppen op naar iets kijken. Zoals alle vervuiling die er momenteel speelt(zie Zembla). Nu kijken ze naar de boeren, ze denken dat ze daar meer rotzooi kunnen trappen dan bij de industrie, auto's en vliegtuigen( ze willen ook graag blijven vliegen).

Maar soms vind ik dat rechts er ook helemaal niets van bakt, laatste jaren hebben ze geregeerd en er een grote puinhoop van gemaakt op alle fronten.

Nee ik beoordeel ze op hun daden. Als je dan ziet dat Baudet de ene motie na de andere, voor de boeren, ingediend heeft de laatste weken dan is momenteel Baudet wel mijn favoriet.

Je kan ook wel een nieuwe partij op willen richten, maar vergis je niet wat daar allemaal voor komt kijken. Je ziet het bij LPF, wilders en bij Baudet gaat het ook nog niet bepaald van een leien dakje.

Dus ik denk dat je het per geval moet bekijken en dan massaal op die partij stemmen, want het is het enige waar ze naar luisteren.
Kijk maar naar de VVD, bang dat ze nu stemmen verliezen, gauw zeggen dat er geen koeien en varkens weg hoeven.

Links doen, rechts lullen en dan vooral: zakken vullen!!
Grasspriet 13 Oktober 2019
Wordt het niet is tijd dat zo'n hersenloos persoon als Maxwel hier geblokkeerd wordt?
Bert de Boer 13 Oktober 2019
@bert, denk eens aan Q-koorts, Fipronil in eieren, mosgroei i.p.v. planten in natuurgebieden, gemis aan weidevogels, geen diversiteit in graslanden. Wil je nog 15 voorbeelden Bert? Wij boeren moeten verantwoordelijkheid nemen en ondernemersschap. Subsidies halen elk initiatief tot onderschap weg. Nu jij weer.
Maxwell 14 Oktober 2019
Dat zou je wel willen he Grasspriet, mij hier blokkeren omdat je geen tegengeluid wil horen. Je wilt alleen iets horen als het je goed uitkomt. Gelukkig zijn er juist slimme mensen zoals ik en boerbert die wel weten wat de waarheid is.
Waarom klaagt iedereen hier steeds over de vervuiling van andere sectoren. Ja natuurlijk vervuilt Schiphol en de industrie enorm veel MAAR we hebben het hier over de vervuiling en uitstoot/emissies van de Nederlandse landbouw dus houd nou op met appels en peren vergelijken!!! Dat slaat nergens op.
Ja ik ben HBO opgeleid als Milieudeskundige maar heb ook een agrarische achtergrond (opleiding en ervaring) Dus ga niets vertellen dat onzin is.
Gelukkig hebben we ook een heleboel andere slimme mensen in Nederland die ook gedegen onderzoek doen. Nu komt Wageningen met onderzoeksconclusies dat de Nederlandse veestapel met minstens 50 procent moet krimpen.
Terecht ook want zo'n kleine kikkerland als Nederland kan geen miljoenen stuks vee dragen. Al dat voer komt niet eens van jullie eigen boerderijen!!!???? Allemaal import uit verre landen. Lekker duurzaam zeg.
Ga eens heel goed nadenken totdat het kwartje eindelijk een keer valt. Der huidige weg die veel Nederlandse boeren willen blijven bewandelen is een DOODLOPEND WEG!!!!
Schakel om of schakel uit.....want jouw bedrijf heeft binnenkort geen bestaansrecht meer. Alle subsidies voor grote boeren eens stopzetten en op eigen benen gaan staan. Dat doet een echte boer. Niet die landbouwuitkeringstrekkers van nu.
Maxwell 14 Oktober 2019
Oh en even antwoord op jouw vraag persoon ???!!!
Ik gebruik nauwelijks medicijnen want ik eet gezond biologisch voedsel. Als ik wel iets moet gebruiken dan is het misschien een paracetamol voor de koppijn die ik krijg van al dat gejank hier!!!! Ik gebruik in ieder geval geen round up als medicijn. Jammer he....:)
Je hebt gifstoffen en je hebt gifstoffen. Daar bestaat een enorm verschil in wat toxiciteit betreft.
Ik niet veel troep nodig in mijn dagelijkse leven....en produceer ook niet veel afval en troep. dus.......die blame game kan je niet spelen met mij helaas
Sterkte met je bekrompen mening ???!!! en Grasspriet
Abonnee
Verdrietig 14 Oktober 2019
Beste Maxwell,


Stop aub met te zeggen dat je zo gezond bent en dat in verband brengt met biologisch voedsel.
Ik ben mijn vrouw verloren aan kanker en ik kan je verzekeren dat ze zowel super gezond leefde en at.
Dat jij gezond bent is niet zozeer jouw verdienste alswel het feit dat je geluk hebt .
Ik gun een ieder zijn mening maar stop met dit soort onzin uit te kramen .
Het is te hopen dat de rest van je argumenten op betere gronden tot staand gekomen zijn.
Abonnee
Hannes 14 Oktober 2019
Maxwell is opgegroeid op een boerderij maar het was te klein om verder te gaan of zijn broer heeft het overgenomen en daarom is hij een beetje gefrustreerd geraakt en nu is hij milieu ambtenaar of aid'er en probeert hij het leven van andere boeren zuur te maken!!! oh ja hij stemt ook groenlinks of partij voor de dieren denk ik. Een ding weet ik wel zeker en dat is dat je een misselijk mannetje bent en ik geef ook iedereen op dit forum het advies om hem te negeren vanaf nu.
???!!! 14 Oktober 2019
1) in deze wereld biologisch telen is nauwelijks verkapt hongersnoden veroorzaken in gebieden waar geen voedsel KAN worden geproduceerd.

2) wanneer bijvoorbeeld 5% van de boeren nu over zou gaan op biologisch is de verdiencapaciteit van alle biologische boeren 0, gaan tallozen direct failliet: DE BURGER PIKT DE MEERPRIJS NIET!!!
-daarom ook rotzooi uit het buitenland in de schappen in NL, waar onze 1e kwaliteit naar de beter betalende klanten de EU en de wereld overgaat.

ik ben niet voor chemisch, ik zie niet direct een PRAKTISCH HAALBAAR alternatief.
Grasspriet 14 Oktober 2019
Je tekst en spelling verraad dat jij geen HBO opleiding hebt genoten Maxwel. Dus de verhalen die jij hier tracht neer te zetten lijken meer op
tijdverdrijf of je bent ook een corrupte ambtenaar of een loopjongetje
van hun.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden