Shutterstock

Inside Melk

Rundvleesexport Verenigde Staten neemt af

15 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De export van rundvlees uit de Verenigde Staten komt over augustus lager uit dan vorig jaar, zo tonen nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) aan. Dit komt met name doordat de export naar Zuid-Korea behoorlijk geslonken is, terwijl in juni en juli nog een recordniveau werd neergezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse export van rundvlees komt in augustus uit op 114.119 ton, wat 4% minder is dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de exportwaarde daalde met 8% tot $690,3 miljoen (ongeveer €626 miljoen). In de periode van januari tot en met augustus bedraagt de export 881.526 ton, wat 2% minder is dan vorig jaar in deze periode. De exportwaarde is in dezelfde periode met 1% gedaald tot $5,44 miljard. De rundvleesexport was in de maand augustus goed voor 14% van de Amerikaanse productie van rundvlees.

Wachten op deal met Japan
Net als Amerikaanse varkensvleesexporteurs, wachten ook de exporteurs van rundvlees op tariefverlichting in de handel met Japan. De Europese Unie sloot halverwege dit jaar een handelsdeal met Japan, waardoor de Amerikaanse producten met hogere invoerrechten te maken hebben dan concurrenten (zoals de Europese Unie). De export komt daardoor tussen januari en augustus 3% lager uit dan in 2018. 

Daarnaast is de exportwaarde met 4% gedaald. Als we alleen kijken naar augustus, dan is rundvleesexport naar Japan met 15% gedaald tot 28.646 ton. De exportwaarde daalde diezelfde maand met ruim 22% naar $164,3 miljoen. Daarbij is het overigens wel van belang om te benoemen dat de export vorig jaar een recordniveau bereikte door een uitbraak van BSE in Japan.

Ook de export van Amerikaans rundvlees richting Zuid-Korea laat over de maand augustus een daling zien. Dit is wel enigszins opvallend, omdat de rundvleesexport naar dit land over juni en juli nog een recordniveau neer heeft gezet. Over augustus is de export met 9% gedaald naar 22.307 ton, terwijl de exportwaarde met 11% daalde naar $157,4 miljoen. De export is over de eerste 8 maanden van het jaar nog wel steeds hoger uit: +8% tot 174.290 ton.

Protesten in Hong Kong
De rundvleesexport naar China is over de eerste 8 maanden van het jaar met 24% gedaald naar 60.259 ton. De exportwaarde daalde daarnaast met 20% naar $510,7 miljoen. De daling heeft verschillende oorzaken, zoals de straatprotesten in Hong Kong. Hoewel China nog altijd een relatief kleine bestemming is voor rundvlees vanuit de Verenigde Staten en de export wordt belemmerd door de handelsoorlog tussen de 2 landen, steeg de export over augustus wel met 23% tot 5.625 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden