Shutterstock

Inside Voer

Pompoenen als voer voor melkkoeien

15 November 2019 - Kimberly Bakker

Ieder jaar, vlak na Halloween, worden miljoenen pompoenen weggegooid en dat leidt tot een verhoogde methaanuitstoot. Met het oog op de wens vanuit de consument voor duurzame landbouw, neemt een groep Amerikaanse veehouders nu een stap om deze pompoenen te hergebruiken als voer voor hun melkkoeien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers blijkt dat er in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 40 miljoen pond aan pompoenen wordt weggegooid en in de Verenigde Staten is dat zelfs meer dan 1 miljard pond. Alhoewel kleinschalige campagnes opgezet zijn om de verspilling tegen te gaan en de methaanuitstoot op die manier te verlagen, lijkt dit weinig effect te hebben gehad. Een groep Amerikaanse melkveehouders wil daar nu verandering in brengen door die gedumpte pompoenen te voeren aan hun melkkoeien.

Recyclen van voedsel
Tim en Erica Leubner hebben in de staat New York een melkveehouderij met 1.000 koeien. Daarnaast telen daarnaast op 65 hectare pompoenen. "Vanaf de dag na Halloween verhuizen we de overgebleven pompoenen naar ons melkveebedrijf. Ze worden dan gemend in het rantsoen van de koeien", aldus de veehouders bij DairyReporter. Ook de American Dairy Association North East is van mening dat koeien de ideale oplossing zijn tegen voedselverspilling. "Daarnaast helpt de voedingswaarde van in de pompoenen bij het verhogen van de melkproductie", zo vertelt Erica Leubner.

Ook andere melkveehouders werken op deze manier. Het melkveebedrijf 'Rock Hill Orchard' produceert A2-melk en teelt jaarlijks op zo'n 2 hectare pompoenen. Na Halloween laat eigenaar John Fendrick zijn koeien los op dit stuk grond om te grazen op de restjes. "Het is goed voor de koeien en de melkfabriek. Pompoenen zijn een goede bron van vitamine A, vitamine E, foliumzuur, vezels en eiwitten."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden