Shutterstock

Inside Melk

Prijzen vloeibare zuivel nemen een loopje

14 November 2019 - Wouter Baan

De prijzen van vloeibare zuivel lopen rap op. Die bewegingen zijn zelfs zo heftig dat de grondstof nu duurder is dan het eindproduct. Het goede sentiment staat buiten kijf, maar dat neemt niet weg dat de prijzen deze week een loopje genomen hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De roomprijs neemt duidelijk afstand van het equivalent boter. De goede vraag vanuit het verssegment is hier debet aan. Dat wordt gedreven door productie voor Kerst. Daarnaast is de beschikbaarheid beperkt. De DCA-notering stijgt dan ook met €0,23 tot €4,63 per kilo af fabriek. De notering moet gezien worden als een weekgemiddelde. Tegen het einde van deze week zijn prijzen tot €4,80 per kilo gerealiseerd.

Ook de prijs van magere melkconcentraat loopt hard op, gedreven door dezelfde pijlers als room. De DCA-notering plust eveneens met €0,23 tot €2,53 per kilo. Ook hier benadrukken we dat de notering een gemiddelde van de week is. Tegen het einde van de week zijn ook beperkte volumes gelopen op €2,70 per kilo.

Concentraat duurder dan melkpoeder
Daarmee is vloeibare grondstof duurder geworden dan het eindproduct magere melkpoeder. Dat komt niet vaak voor. De laatste keer was in de zomer van 2018 en de keer daarvoor in de zomer van 2017. De vraag is wel hoelang dit stand houdt. Mogelijk tot Kerst, maar daarna ligt een enorme correctie op de loer.

De hogere prijzen voor room en concentraat maken dat spotmelk ook in waarde aantrekt, zowel in Nederland als Duitsland. Daarbij zijn vooral de kaasproducenten aan de markt, al zal hun vraag richting Kerst iets gaan verflauwen. Resumerend: de ondertoon op de markt voor kaas, magere en volle melkpoeder is positief, al reageren de vloeibare componenten wel heel erg enthousiast.

Bekijk hier de laatste noteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden