ChameleonsEye / Shutterstock.com

Nieuws Melkprijzen

Hogere melkprijzen in Ierland en Nieuw-Zeeland

27 Januari 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

Synlait, na Fonterra een van de grotere zuivelverwerkers in Nieuw-Zeeland, heeft de melkprijsprognose voor het lopende seizoen verhoogt. Ook in Ierland heeft de melkprijs de weg naar boven ingeslagen.

De zuivelprijzen op wereldmarkt doen het volgens de zuivelcoöperatie, die voornamelijk actief op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, beter dan verwacht. Ook voor de komende maanden heeft Synlait vertrouwen in de markt, zo laat CEO Leon Clement weten. De voornaamste reden hiervan is dat dat vraag en aanbod nagenoeg in balans zijn.

Daarom heeft Synlait besloten om de melkprijs met $0,25 te verhogen tot $7,25 per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Dit is het hoogste niveau sinds 2014. De andere grote verwerkers als, Fonterra en Westland, waren in een eerder stadium al positief over de melkprijs voor het lopende seizoen dat eindigt in juni. 

Verhogingen in Ierland
Dichterbij huis trekt ook in Ierland de melkprijs 'eindelijk' aan. Diverse coöperaties zoals Dairygold, Aurivo en Glanbia, hebben de melkprijs over december kortgeleden opgeschroeft. In het geval van de grootste coöperatie Glanbia, die samenwerkt met A-ware, komt dat neer op een melkprijs van 30 eurocent per liter, bij 3,6% en 3,3% eiwit. Via bonussen en premies kan dat bedrag nog wat oplopen. 

In Ierland voeren melkveehouders al langere tijd een offensief voor hogere uitbetalingsprijzen. Ze voelen zich tekort gedaan, omdat de melkprijzen elders in Europa aanzienlijk hoger zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pieter 28 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885679/hogere-melkprijzen-in-ierland-en-nieuw-zeeland]Hogere melkprijzen in Ierland en Nieuw-Zeeland [/url]
Synlait en Westland zijn geen cooperaties.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden