Shutterstock

Inside Voer

Muizen vernielen 150.000 bunder Duits grasland

28 Januari 2020 - Jorine Cosse

Bij onze Duitse oosterburen, in de deelstaat Nedersaksen, heeft een muizenplaag 150.000 hectare grasland vernield. Wat zijn de gevolgen, en hoe is de situatie op de Nederlandse voermarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de zachte winter en droge zomers van de afgelopen jaren heeft de veldmuis zich goed kunnen voortplanten. Daardoor zijn nu grote oppervlakten grasland vernield. De deelstaat Nedersaksen meldt dat er zo’n 150.000 hectare grasland beschadigd is. Op deze stukken kan praktisch geen gras meer geoogst worden. 

Een drama voor veehouders, aangezien de voorraden al schaars waren door tegenvallende opbrengsten in eerdere jaren. Uit enquêtes blijkt dat sommige veehouders overwegen om koeien te ruimen. Dit zijn vooral veehouders die zelf geen mais verbouwen. Adviseurs roepen veehouders op om de aangetaste percelen opnieuw in te zaaien, maar dat is vrij duur.

Door de dreigende schaarste zitten de hooi- en stroprijzen in Nedersaksen in de lift. Het is vooralsnog te vroeg om op een ruwvoertekort in Noordwest-Europa te spreken. Wel is de situatie in Duitsland iets om in het achterhoofd rekening mee te houden. 

Iets meer beweging in Nederland
In Nederland is het rustig op de voermarkt. Tegelijkertijd is er wel wat beweging. De kuilgrasprijs stijgt deze week €10 tot €60 per ton (franco boederij).  Er is volgens handelaren iets meer vraag, wat de prijsmutatie tot stand brengt. De stijging is een gevolg van de krappe voorraden op sommige plekken en de vrees voor een laat voorjaar. De stroprijzen in Nederland bewegen, afhankelijk van kwaliteit en regio, tussen de €95 en €105 euro per ton franco boerderij. 

De prijs van bierborstel zakt deze week met €0,05 tot €2,75 per procent droge stof. De prijsdaling komt door een kleine toename in aanbod, terwijl de vraag nog niet echt aantrekt. Een miniem verschil waar waarschijnlijk niet elke regio iets van mee krijgt. Door de transportkosten blijft de prijs in het noorden wat hoger dan in het zuiden van het land. Het is overigens een periodiek verschijnsel dat de prijs van bierborstel naarmate het voorjaar nadert de daling inzet. Dit komt omdat de brouwerijen dan weer meer gaan produceren. 

Voor goede kwaliteit sijmaïs wordt €75 per ton betaald. De prijzen van Engels raai, roodzwenk, rietzwenk en veldbeem noteren de prijzen al wekenlang op hetzelfde prijsniveau van respectievelijk €110, €150, €130 en €135 per ton. De voeraardappelen noteren een kleine prijsstijging van €36 naar gemiddeld €40. Het aanbod is nog altijd krap. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden