Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer opent 2020 op gemiddelde

13 Februari 2020 - Eric de Lijster

De Nederlandse melkveebedrijven hebben de productie in januari van dit jaar flink opgeschroefd ten opzichte van de eerste maand van 2019. Toch zit de melkveehouderij daarmee vrijwel precies op het 5-jarige gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de melkontvangstcijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) donderdag heeft gepubliceerd. De melkaanvoer in januari 2020 komt voor Nederland uit op ruim 1,2 miljoen ton. Dit is 3,26% hoger dan de zuivelbedrijven in de eerste maand van 2018 ophaalden bij de melkveebedrijven. De redenen voor de toename zijn onder meer te vinden in het relatief zachte winterweer en een aanwas van de melkveestapel door de aangetrokken melkprijzen.

Laatste maanden meer gemolken
Hoewel de melkproductie dit jaar op een beduidend hoger niveau begint, ligt de 1,2 miljoen ton precies op het 5-jarig gemiddelde van de Nederlandse aanvoer in januari. Ter vergelijking: in januari 2018 lag de melkproductie met 1,23 miljoen ton nog een treedje hoger. Het afgelopen jaar lag de melkproductie tot augustus altijd onder het niveau van 2018. Pas de laatste maanden melken de melkveehouders daar weer boven.

Ook de vetproductie ligt in januari vanzelfsprekend met 54.833 ton flink hoger dan vorig jaar. Dat is 3,4% meer dan dezelfde maand een jaar eerder. Opvallend genoeg is het vetpercentage met 4,53% exact gelijk aan januari 2018.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden