Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Bierbostelprijs in de lift, stro onder druk

24 Maart 2020 - Jorine Cosse

Door de coronacrisis blijft het rumoerig op de voermarkt. Brouwerijen produceren minder, wat druk zet op het bierbostel aanbod. Ook is er nog altijd onrust rondom de aanvoer van Frans stro. Hoewel onzekerheid overheerst blijven de handelaren over het algemeen relatief optimistisch.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bierbostelprijs is de eerste die reageert op de coronacrisis. De horeca ligt in veel landen plat en evenementen worden afgeblazen. Hierdoor produceren brouwerijen flink minder bier dan normaal in deze periode. Doordat de vraag naar bierbostel stabiel blijft en het aanbod daalt, stijgt de prijs met €0,10 naar een gemiddelde van €2,65. Nog altijd ligt de prijs in het zuiden (€2,60) lager dan in het noorden (€2,75).

Stro en aardappelen in onzekerheid
Hoewel de situatie in Frankrijk nog altijd niet optimaal is, reageert de prijs van stro amper. Stro wordt nog altijd op de boer af geleverd voor circa €100 per ton. Het ligt nog altijd in de lijn der verwachting dat de prijs op de situatie gaat reageren. Transport is namelijk nog altijd relatief duur en het laden van het stro ondervindt ook weerstand. Sommige handelaren spreken daarbij van hamstergedrag bij veehouders. In de wandelgangen wordt gesproken van een mogelijke stijging van €10 per ton. Het is alleen afwachten wat er in de aankomende weken gaat gebeuren.

Ook de voeraardappelen verkeren in onzeker vaarwater. Momenteel wordt er gesproken van een prijsdaling door voldoende aanbod en een stabiele vraag. De aardappelen worden verhandeld voor gemiddeld €40 per ton (franco boerderij). De onzekerheid ligt momenteel echter bij de verwerkers. Door de coronacrisis wordt er fors minder verwerkt dan voorheen, waardoor er ook minder voeraardappelen en aardappelproducten beschikbaar komen. Voor nu gaan de handelaren er van uit dat de daling blijft aanhouden, maar dat kan als een blad aan de boom omslaan.

Weidehooi stijgt
De prijs van weidehooi stijgt deze week naar gemiddeld €180 per ton (franco boerderij). De vraag is nog altijd goed. Hoewel er voldoende weidehooi op de markt is, gaat de vraag toch voornamelijk uit naar de betere kwaliteit waar het aanbod niet heel ruim is. Dit maakt dat de prijs licht stijgt. De handelaren geven overigens wel aan dat de prijs waarschijnlijk in de komende weken relatief stabiel blijft.

Mais, kuil en grassen stabiel
Net als voorgaande weken blijven de prijzen van snijmais en kuilgras stabiel op respectievelijk €70 en €60 per ton (franco boerderij). Hierbij blijft de kanttekening staan dat de best verkrijgbare kwaliteit wat hoger kan noteren. Verder blijven ook de prijzen van de grassen gelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden