Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Rendement melkveehouder staat onder druk

25 Maart 2020 - Wouter Baan

Het rendement in de melkveehouderij staat onder druk, zo blijkt uit de Countus Melkvee Index. Een tegenvaller voor melkveehouders waar nu traditioneel dure maanden voor de boeg staan.

De neerwaartse lijn is de afgelopen weken al ingezet. De index is teruggezakt tot onder de 100 punten. Dit geeft aan dat het rendement nu onder het 10-jarig gemiddelde ligt. De druk wordt ingegeven door de lagere melkprijzen en relatief hoge voer- en mestafzetkosten.

De neerwaartse lijn is ingezet, na het herstel in het vierde kwartaal.

Impact corona
De gemiddelde kale melkprijs is sinds december met ruim €1 gedaald tot krap onder de €35 per 100 kilo. De verwachting is bovendien dat de druk op de melkprijs, ook in de komende maanden, doorzet. Door de coronacrisis staan de zuivelprijzen (met name melkpoeder en kaas) namelijk flink onder druk.

Zo is de DCA-notering van Gouda kaas sinds februari met ruim €300 gedaald tot €2.764 per ton. De notering voor magere melkpoeder daalde in dezelfde orde van groter tot kort boven de 'grens' van €2.000. Intussen hebben diverse grote zuivelbedrijven, zoals FrieslandCampina en Danone, hun omzetraming voor 2020 negatief moeten bijstellen. Door de onzekerheid zijn de vooruitzichten op zuivelmarkt nogal somber.

Nat voorjaar
Aan de kostenkant zit het melkveehouders ook tegen. Door het natte voorjaar bleven de mestafzetkosten, ook na de start van het uitrijdseizoen, relatief hoog. Dankzij het drogere weer van de afgelopen weken treedt er nu waarschijnlijk wel wat verlichting op. Het na-ijl effect van 2 droge zomers is dat ruwvoer, met name snijmais, schaars en daardoor duur is. Voor melkveehouders met tekorten pakt dat negatief uit. En daar komt nog bij de brokprijzen in de achterliggende maanden alsmaar duurder werden.

De prognose voorziet dat de index in de komende weken terugzakt tot onder de 80 punten. Met de traditioneel 'dure' voorjaarsmaanden voor de boeg, met name vanwege een piek in de loonwerkkosten en kosten voor mestafvoer, is dat geen goed vooruitzicht voor melkveehouders.

De verwachting is dat het rendement richting de zomer verder daalt.

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden