DOC Kaas

Inside Melk

DOC Kaas laat melkprijs nog ongemoeid

31 Maart 2020 - Wouter Baan

In tegenstelling tot FrieslandCampina ziet DOC Kaas nog geen aanleiding om de melkprijs voor april te verlagen. Toch is de druk op de kaasprijzen is onmiskenbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaasmaker uit Hoogeveen, die in 2016 is gefuseerd met het Duitse DMK, handhaaft komende maand dezelfde vet- en eiwitprijzen als in maart: €4,337 per kilo. Dit resulteert bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo in een kale melkprijs van €33,27 per 100 kilo. Dit is inclusief bonussen en premies voor onder meer duurzaamheid, weidegang en vlog kan de uitbetalingsprijs oplopen tot max €36,52 per 100 kilo.

Kaasmarkt in mineur
Ondanks de stabiele mutatie is het niet gezegd dat DOC de melkprijs in de komende maanden alsnog bijschaaft. Zowel in het verhogen als verlagen loopt de verwerker vaak niet voorop. De druk op de kaasprijzen is namelijk onmiskenbaar.

De DCA-notering voor Gouda heeft in de afgelopen weken een duikvlucht genomen en is sinds half februari met 17% gedaald tot €2.610 per ton in de laatste week van maart. Dit is het laagste niveau in maanden tijd. Zicht op herstel is er niet, temeer nu de piek van de melkaanvoer voor de deur staat. Daarbij zijn de gevolgen van de coronacrisis op de wat langere termijn lastig in te schatten.

Melkprijsvergelijker
In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness staat de kale uitbetalingsprijs van DOC nu nog maar minder dan €0,50 onder die van FrieslandCampina, die de garantieprijs zowel voor maart als april wel heeft gecorrigeerd. In december bedroeg het verschil in de melkprijzen van beide zuivelaars nog bijna €3 in het voordeel van FrieslandCampina. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden