Shutterstock

Inside Melk

Ook A-ware en Bel schaven aan melkprijs

3 April 2020 - Wouter Baan

De druk op de zuivelmarkt is extreem groot, waardoor de melkprijzen niet langer buiten schot blijven. In navolging van FrieslandCampina hebben ook A-ware en Bel Leerdammer kenbaar gemaakt de melkprijs...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

A-ware verlaagt de kale melkprijs voor april met €0,73 tot €32,19 per 100 kilo. De vet- en eiwitprijzen noteren respectievelijk €3,86 en €4,42 per kilo. Inclusief bonussen en premies, die gelieerd zijn aan het Albert Heijn-concept, loopt de melkprijs op tot €36,94. Dit is berekend bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo en 4,41% vet en 3,47% eiwit.

Over maart verlaagt ook Bel Leerdammer de kale uitbetalingsprijs, met €0,74 tot €34,71. In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness komt Bel daarmee onder FrieslandCampina uit. Omdat Arla en DOC Kaas de melkprijs voor april wel stabiel hielden, is de afstand met hekkensluiter A-ware intussen oplopen tot ruim een euro. Er vinden dus behoorlijk wat verschuivingen plaats. 

Geen verrassing
De verlagingen komen niet als een verrassing. Er heeft in de afgelopen weken een kaalslag plaatsgevonden op de zuivelmarkt. Vooral deze week zijn de prijzen extreem hard gedaald. De poeder-, boter en kaasprijzen zakken zo snel, dat de spanning in de markt intussen behoorlijk hoog is opgelopen. Zo is de DCA-notering van magere melkpoeder sinds de start van de coronacrisis in China met €760 gedaald tot €1.890 per ton. 

Bij een gebrek aan vraag raken de opslagen snel vol. Daarbij maken verwerkers zich zorgen over de personele bezetting. Ondertussen neemt de melkproductie alleen maar toe, wat in deze crisistijd ongelukkig uitkomt. De druk in de melkprijzen zal daardoor ook in de komende maanden aanhouden. De genoemde correcties zijn waarschijnlijk pas het begin.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden