Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt wanhopig op zoek naar lichtpuntjes

9 April 2020 - Wouter Baan

Hoewel de prijsdruk op de zuivelmarkt wat is afgezwakt, is deze zeker nog niet verdwenen. Vooral het melkvet voelt deze week zwak aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt is bijna wanhopig op zoek naar aanknopingspunten, maar deze laten zich lastig vinden. De Global Dairy Trade van dinsdag was weliswaar een meevaller, maar de uitslag kan het negatieve sentiment in Europa niet ombuigen. Bij een gebrek aan afzet, neemt de melkaanvoer alleen maar toe. En dat blij zo totdat de seizoenspiek in mei achter de rug is. 

Onder ‘normale’ omstandigheden was de melkproductie dit jaar waarschijnlijk behapbaar geweest, maar door de vraaguitval (vanwege de lockdowns in veel landen) is nu sprake van een surplus. Vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt vloeibare zuivel tegen dumpprijzen aangeboden.

De room- en magere melkcocentraatprijzen zakken na de kaalslag van afgelopen week nog verder weg, tot respectievelijk €2.693(-82) en €836 (-114) per ton. De vloeibare zuivelprijzen worden niet gesteund door de vaste eindproducten in de vorm van boter en magere melkpoeder.

Zeer zwakke boterprijs
De boterprijs is deze week de negatieve uitschieter van de markt en daalt tot €2.556 per ton (-252). De botermarkt heeft extreem veel last van de weggevallen afzet in de foodservice. Daar is een dreigend gebrek aan vriescapaciteit in toenemende mate een probleem. Vooral Oost-Europese producenten drukken de markt.

De prijs van magere melkpoeder zakt terug tot €1.844(-46) per ton. De afstand tot het interventieniveau in ondertussen niet zo groot meer. Op de wereldmarkt schijnt voorzichtig weer wat vraag los te komen, maar het allemaal nog fragiel en dus niet zeker of dit de prijsdaling kan stopen.

Kaasproducten hebben weinig vertrouwen in de markt en moeten hun producten alsmaar goedkoper aanbieden om de afzet nog een beetje op gang te houden. De prijs van Gouda zakt terug tot magere €2.300(-140) per ton. Van de basiszuivelfabricaten geeft volle melkpoeder nu de beste valorisatie van rauwe melk, maar ook die prijs houdt het niet droog en zakt terug tot €2.621(-66).

Klik hier om de DCA-noteringen van deze week te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden