Shutterstock

Inside Voer

Eerste snede zorgt voor verwarring op voermarkt

12 Mei 2020 - Jorine Cosse

In delen van het land zit de eerste snede inmiddels in de kuil, terwijl op andere plekken het gras nog niet gemaaid is. Veel handelaren vinden het moeilijk om een eenduidig prijskaartje aan kuilgras te hangen, omdat er veel factoren meespelen. De overige voerprijzen blijven relatief stabiel, op de stroprijs na.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stroprijs loopt inmiddels gestaag op en noteert deze week €110 per ton (franco boerderij). De stijging komt doordat het aanbod stro wat terugloopt, hierdoor zijn vraag en aanbod niet meer in evenwicht. De lage stroprijs van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat telers het stro soms liever laten staan dan dat ze het onder kostprijs verkopen.

Eerste snede zorgt voor onduidelijke prijs
Nu op sommige plekken de eerste snede in de kuil zit, zou verwarring het laatste zijn wat je verwacht. Toch is dat het sentiment in de markt. Handelaren geven aan dat het lastig is om een duidelijke prijs te geven aangezien nog niet bekend is wat er beschikbaar komt en wat de kwaliteit van het product is. Daarbij hebben de meeste melkveehouders het gras zelf hard nodig, dus het is nog maar de vraag of er überhaupt iets beschikbaar komt.

De prijs van de beschikbare kuilen blijft hangen op gemiddeld €60 per ton. De kwaliteit van deze kuilen schommelt enorm waarbij goede, droge kuilen zijn slecht te verkrijgen. Veehouders zijn bereid voor goede kuilen meer geld voor neer te leggen, soms tot €65 per ton, terwijl de natte najaarskuilen soms ver onder de €60 per ton weggaan.

Bierbostel en voeraardappelen
De prijs van bierbostel en voeraardappelen blijft deze week gelijk. Bierbostel noteert nog altijd op €2,70 in het zuiden en €2,85 in het noorden. Het aanbod is nog altijd gering, waardoor de vraag het aanbod overstijgt. Nu is het wel zo dat melkveehouders sneller kiezen voor andere alternatieven, omdat de prijs nu vrij hoog is.

Voeraardappelen noteren deze week stabiel op €30 per ton. Het aanbod aardappelen is relatief groot nu de steunregeling bekend is. Het is overigens wel afwachten hoe lang deze prijs stand houdt. Er doen zich namelijk geruchten de ronde dat er ook nog product als export naar het buitenland vertrekt.

Hooi, grassen en mais stabiel
De prijzen van weidehooi, Engels raaigras, roodzwenk, rietzwenk, veldbeemd en maïs blijven stabiel op respectievelijk €180, €120, €150, €130, €135 en €70 per ton (franco boerderij). Bij alle producten geldt dat vraag en aanbod redelijk stabiel zijn. Zowel voor weidehooi en snijmaïs geldt dat de vraag wat groter is dan normaal in deze tijd van het jaar. Veehouders maken zich toch zorgen om de droogte. Gras groeit slecht waardoor er meer hooi gevoerd moet worden. Ook over de maïsoogst ontstaat nu ook al wat onrust.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden