Shutterstock

Inside Melk

Arla verlaagt ook in juni, Fonterra stelt prognose bij

22 Mei 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Als eerste grote Europese zuivelverwerker heeft Arla aangekondigd dat de melkprijs in juni omlaag gaat. Op de valreep heeft ook de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra de melkprijsprognose voor het lopende seizoen verlaagd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Scandinavische zuivelcoöperatie verlaagt de kale melkprijs voor de komende maand met €0,99 tot €31,80 per 100 kilo, bij een jaarleverantie van 1 miljoen bij 3,57% eiwit en 4,42% vet. Het is de derde verlaging op rij. Inclusief bonussen kan de melkprijs in Nederland oplopen tot €35,30. 

Als toelichting op de mutatie zegt Arla directeur Arthur Fernall dat de zuivelmarkt flink last heeft van de overheidsmaatregelen omtrent het coronavirus. De vooruitzichten zijn bovendien onzeker. Komende maandag maakt FrieslandCampina de garantieprijs voor juni bekend. En gezien referentiebedrijf Arla heeft verlaagd, vergroot dit de kans om een volgende correctie.

Fonterra verlaagt melkprijs
De laatste prognose van de melkprijs voor seizoen 2019/2020, die deze maand eindigt, is naar beneden bijgesteld. De middelpunt van de range is met $0,40 verlaagd tot $7,20 per per kilo milk solids (circa 11,5 liter melk). Het verwachte dividend, een range tussen 15 en 25 dollarcent per kilo milk solid, blijft ongewijzigd. De definitieve melkprijs over dit seizoen wordt in de maand september bekendgemaakt.

Eerder al kondigde zuivelcoöperatie aan dat de leden er rekening mee moeten houden dat de melkprijs in het nieuwe seizoen aanzienlijk omlaag gaat. Er werd toen ook opgeroepen om niet zomaar investeringen te doen. Naast de lagere melkprijs worden melkveehouders in Nieuw-Zeeland geplaagd door aanhoudende droogte, waardoor ruwvoer flink duurder is geworden en de melkproductie onder druk staat. 

De verlaging van de melkprijs is het gevolg van de dalende zuivelprijzen in de afgelopen maanden, als gevolg van de coronacrisis. Fonterra is een grote zuivelexporteur en werd geconfronteerd met vraaguitval, onder meer uit China.

Op koers voor winst
Fonterra ligt op koers om het gebroken boekjaar 2019/2020 met groene cijfers af te sluiten. Tussen juni en april bedroeg de winst voor belasting $815 miljoen. Vorig jaar noteerde de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie een miljoenenverlies van $605 miljoen, terwijl negatieve baten het jaar daarvoor opliepen tot $196 miljoen. Om het tij te keren, kwam Fonterra kortgeleden met een nieuwe strategie die blijkbaar de vruchten afwerpt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden