Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkproductie blijft verder groeien

9 Juli 2020 - Chanti Oussoren

Melkveehouders in Ierland hebben wederom hun melkproductie weten te verhogen. De productie ligt ruim boven het niveau van vorig jaar en nog forser boven het 5-jarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in Ierland hebben over de maand mei 1.142 miljoen ton melk geproduceerd. In vergelijking met de aanvoer een maand eerder (1.106 miljoen ton) is de melkaanvoer met circa 3,3% gestegen. Ten opzichte van mei 2019 ligt het niveau 3,4% hoger dan vorig jaar én het noteert een toename van 8,7% boven het 5-jarig gemiddelde van 1.051 miljoen ton melk

Piek is bereikt
Jaarlijks bereikt de Ierse melkproductie in mei haar piekmoment. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat de melkaanvoer in de komende maanden lager uit komt. Of de melkaanvoer wel boven het niveau van vorig jaar blijft, is nog maar de vraag.

Eerder nog waren Ierse melkveehouders bang dat de aanhoudende droogte flinke impact zou hebben op de melkgift. Tot dusver is dat niet het geval en stijgt de melkaanvoer alsmaar verder, echter komen de volle zomermaanden er nog aan en kan de aanhoudende droogte daar van invloed zijn op de melkaanvoer. 

Melkprijs onder de 30 cent
De Ierse melkprijs is in mei door de grens van 30 cent per liter gezakt, de melkprijs stond gelijk aan 29,88 cent per liter. Volgens de voorzitter van het ICMSA-zuivelcomité, Ger Quain, zouden alle coöperaties minimaal 30 cent per liter moeten betalen voor melk die in juni wordt geleverd. Quain pleit hiervoor omdat de zuivelmarkten in juni opnieuw zijn gestegen en de statistieken op een verbeterd rendement van de markt wijzen.

Irritaties onder melkveehouders die leveren aan de lager betalende melkverwerkers, neemt steeds meer toe. Quain benadrukt dan ook aan de bestuurders van deze melkverwerkers om de melkprijs onmiddellijk aan te passen aan het marktrendement. De melkveehouders geven zelf ook aan dat ze hun melkprijs nu volledig willen ontvangen en niet later in het jaar als bonus.

Onderzoek naar melken
De afgelopen jaren is er in het Ierse Teagasc Moorepark een onderzoek gaande naar de verschillen in melkproductie bij het 1 of 2 keer per dag melken. Uit dit onderzoek blijkt dat het eenmaal per dag melken van de koeien de melkproductie met maar liefst 22% verlaagd en de melkbestanddelen met 15% verlaagd.

Tot op heden heeft de kudde koeien die eenmaal per dag gemolken wordt 2.754 liter melk geproduceerd, terwijl de koeien die tweemaal per dag gemolken wordt zo'n 3.525 liter melk produceren. Aan het 1 keer per dag melken kleeft het voordeel dat de koeien een verhoogde lichaamsconditiescore hebben. Op het meetmoment hadden de koeien die 1 keer per dag gemolken werden een gemiddelde score van 3,4 terwijl de koeien die 2 keer per dag gemolken werden een gemiddelde score van 3 behaalden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden