Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse melkaanvoer trekt weer iets bij

13 Juli 2020 - Wouter Baan

De Nederlandse melkaanvoer in juni is iets bijgetrokken na een rappe daling in de maand daarvoor toen de effecten van de coronacrisis zich lieten gelden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer kwam vorige maand uit op 1.154 miljoen ton, 0,95% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee krabbelt de productie weer iets op. De aanvoer in mei lag immers nog maar 0,55% voor op 2019, terwijl in de maanden daarvoor de voorsprong aanzienlijk ruimer was. De rappe daling is een gevolg van de coronacrisis, waardoor er meer runderen naar de slacht zijn gebracht.

De dagproductie lag afgelopen maand op 38.494 ton, tegenover 39.746 in mei. Daarmee laat de dalende seizoensproductie die een paar maanden doorzet, zich gelden in de cijfers. Het gemiddeld vetpercentage beweegt stabiel op 4,27.  

Milde maand qua weer
De melkaanvoer werd in juni niet afgeremd door warm zomerweer. De gemiddelde temperatuur lag op 17,5 graden Celsius, iets lager dan vorig jaar. Juni was bovendien een relatief natte maand met neerslagsommen op veel plekken ruim boven de 100 millimeter. Het waren al met al prima condities om de grasgroei aan de gang te houden. De maand begon weliswaar droog, maar dat thema verdween de afgelopen weken naar de achtergrond.

Geen overschotten
Van grote melkoverschotten hebben verwerkers in ons land geen last. Op de spotmarkt wordt rauwe melk beperkt verhandeld voor prijsniveaus kort boven €30 per 100 kilo. Daarmee liggen de spotprijzen in lijn met de grondstofwaarde van melk en de uitbetalingsprijzen die melkveehouders uitgekeerd krijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden