Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Stroprijs loopt op ondanks voldoende beschikbaarheid

4 Augustus 2020 - Jorine Cosse

Er is zeker nog sprake van rust op de voermarkt, zoals in voorgaande weken. Toch weet de stromarkt voor wat opschudding te zorgen. De totale stro-opbrengst krijgt steeds meer vorm. Handelaren geven aan wat dit op het moment voor effect heeft op de voermarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stroprijs gaat met €5 per ton (franco boerderij) omhoog naar €115 voor zowel tarwe- als gerstestro. Volgens handelaren heeft dit niet zozeer te maken met weinig aanbod. Het aanbod is voor de komende tijd nog voldoende, ondanks dat de opbrengsten in onder andere Frankrijk en Duitsland tegenvallen. Door het droge voorjaar heeft het graan op veel plekken niet de gewenste lengte behaald, zowel in binnen- als buitenland. In vergelijking met vorig jaar is het verschil in opbrengst wel terug te zien, aangezien de prijs van dit jaar nu een stijging in zet, terwijl hij vorig jaar daalde.

Goede vraag, wisselend aanbod
Voor onder andere voeraardappelen geldt dat op dit moment de vraag wel aanwezig is, maar geremd wordt door het wisselende aanbod. De gemiddelde prijs gaat voor deze week terug naar €37,50 per ton op het erf geleverd. De meeste handelaren gaan richting de €40 omdat er steeds meer aardappelen gewassen dienen te worden om de kwaliteit voerwaardig te houden. Dit heeft een prijsopdrijvend effect.

Hoewel er wel wat meer voeraardappelen los lijken te komen, blijven kopers afwachtend. Zeker met het oog op de komende periode, wat gaat er gebeuren met het voerspoor en hoe ontwikkeld de coronacrisis zich verder? Bij een fluctuerend aanbod is het lastig een constant rantsoen aan te houden. Dit veroorzaakt de afwachtende houding.

Ook de prijzen voor kuilgras blijven deze week stabiel. Handelaren geven ook deze week aan dat het lastig is om een prijskaartje aan een gemiddeld product te hangen, omdat de kwaliteit grote verschillen kent. De prijs blijft staan op €60 per ton, voor melkveekwaliteit. Er zitten uitschieters tussen richting de €70 per ton, minder dan €60 per ton komt eigenlijk niet voor. Het aanbod fluctueert iets, net als de vraag, al heeft de regen wel voor wat rust gezorgd.

Amper tot geen verandering
Voor de andere voeerproducten geldt eigenlijk dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Voor bierbostel blijft vraag en aanbod aardig in evenwicht, ook de prijs blijft stabiel op gemiddeld €2,70 per procent droge stof. Hierbij geldt een prijs van €2,65 in het zuiden en €2,80 in het noorden. Ook de prijs van snijmaïs blijft stabiel met €70 per ton. Ook hier zijn vraag en aanbod relatief stabiel en in evenwicht.

Ondanks de graszaadoogst is er ook weinig veranderd bij de graszaadhooisoorten. Engels raaigras is de soort waar de meeste vraag naar is en waar ook het meeste aanbod van is. De prijs van Engels raai gaat iets omhoog, naar de €115 per ton. Er wordt geen duidelijke reden voor genoemd, behalve dat de vraag iets meer overheerst dan het aanbod.

De prijzen van onder andere weidehooi, roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd vindt u hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden