Shutterstock

Business Zuivel

Zuivelexport VS gaat als een speer

8 Augustus 2020 - Wouter Baan

De Amerikaanse zuivelsector laat uitstekende exportcijfers zien. In de eerste helft van dit jaar lag de afzet maar liefst ...

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de laatste maanden gaat het hard. In juni exporteerde de VS 206.000 ton, maar liefst 28% meer dan in 2019. Sinds april 2018 waren de exportcijfers niet meer zo hoog. De kaasexport boekte zelfs een afzetrecord van 38.427 ton. Dit is volgens de Amerikaanse zuivelexportfederatie (USDEC) te danken aan de lage kaasprijzen in april, als gevolg van de coronacrisis.

Ondertussen zijn de Amerikaanse kaasprijzen in mum van tijd naar een recordniveau geknald. Dit mede dankzij de goede export en een hoge binnenlandse consumptie. Amerikaanse kaas wordt vooral in buurland Mexico, Zuid-Korea en China goed verkocht.

De export van magere melkpoeder (inclusief non-fat dry milk) bedroeg in juni 75.000 ton, wat net geen record is. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar lag de afzet maar driekwart hoger. Ook hier is Mexico grootafnemer, terwijl ook enkele Aziatische landen fors meer volume importeerden.

Weipoeder vindt gretig aftrek in China
Ook wordt er veel meer weipoeder verscheept, waarbij Amerikaanse exporteurs een geduchte concurrent zijn van Europa. In juni werd 44.000 ton afgezet, 8% meer dan vorig jaar. Vooral China koopt veel meer weipoeder als voergrondstof voor de varkensstapel die opkrabbelt na een kaalslag door Afrikaanse varkenspest. De afzet wordt daarbij een handje geholpen door het handelsverdrag wat de VS en China begin dit jaar ondertekenden.

Ook over een langere periode bekeken zijn de exportcijfers uitstekend. In de eerste 6 maanden van dit jaar exporteerde de VS 1,14 miljoen ton, 13% meer dan vorig jaar maar tegelijkertijd wel een fractie minder dan in de zelfde periode in 2018. De onderliggende waarde steeg eveneens met 13% tot 3,3 miljard.

Het effect van de verzwakte dollar speelde in de afgelopen maanden nog geen rol, maar gaat de export in de tweede helft van 2020 wel een handje helpen. Nederlandse zuivelbedrijven klagen ondertussen al van de sterke euro die in de afgelopen weken van $1,12 naar $1,18 steeg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden