Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Voermaatregel onmogelijk vanaf september

13 Augustus 2020 - Wouter Baan

ForFarmers heeft de rantsoenen nog niet klaarliggen voor het geval landbouwminister Carola Schouten de voermaatregel vanaf 1 september invoert. "Zonder een finale-regeling kunnen we ons onmogelijk voorbereiden", zo laat Pieter Wolleswinkel directeur van de Nederlandse tak van het voerconcern weten.

Wolleswinkel zegt dat ForFarmers zeker 4 tot 6 weken nodig heeft om zich goed te kunnen voorbereiden. Dit leidt dus tot een patstelling, omdat het ondertussen al half augustus is en Schouten vanaf september de maatregel van kracht wil laten gaan. ForFarmers behoort tot de marktleiders in rundveebrok. 

Enthousiast over de maatregel is ForFarmers bepaald niet, net als de klanten van het veevoerconcern. "Wij zijn sceptisch over de maatregel zoals die nu op tafel ligt", aldus Wolleswinkel. De zorgen gaan onder meer over de diergezondheid.

'Kijk naar totaalrantsoen'
Samen met brancheorganisatie Nevedi is ForFarmers met het landbouwministerie in gesprek*, om alsnog tot een andere regeling te komen. Het idee van het is om de regeling breder te trekken. "Wij pleiten om te sturen op het eiwitniveau in het gehele rantsoen in plaats alleen te sturen op krachtvoer. Het eiwitniveau in de voorjaarskuilen lijken bijvoorbeeld lager te zijn dan andere jaren en daar dienen we rekening mee te houden."

Het allerbelangrijkste is volgens Wolleswinkel om een maatregel te vinden die draagvlak heeft onder de melkveehouders. "Het wordt al met al nog een zeer spannende periode, waarbij de tijd begint te dringen."

*Update: Pieter Wolleswinkel laat weten dat er op dit moment geen gesprekken meer plaats vinden met LNV. Tijdens de persconferentie over de halfjaarcijfers is hier per abuis de suggestie gewekt dat de gesprekken nog gaande zijn. Deze gesprekken zijn echter gestaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden