Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrecht was in 2020 niet eerder zo duur als nu

26 Augustus 2020 - Wouter Baan

Of fosfaatrechten momenteel duur zijn valt te betwisten, maar de prijs beweegt wel op het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Vanwaar deze opleving?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar fosfaatrechten is aanzienlijk toegenomen, vergeleken met de uiterst rustige weken tijdens de zomervakantie. De prijzen zijn sinds midden vorige week door de €140 per recht heen en blijven daar op hangen. Een directe verklaring voor deze kleine opleving is er niet.

Feit is wel dat de melkprijzen in Nederland in de achterliggende maanden weer wat zijn aangetrokken, na de coronaterugval in het tweede kwartaal. Tegelijkertijd houdt een gemiddelde kale melkprijs van zo'n €32 per 100 kilo niet over, maar middenin de lockdownperiode was de vrees voor erger. Mogelijk zorgt dit voor extra vraag, net als de regenachtige weersomstandigheden die de grasoogst uitstelt en de toegenomen veestapel in Nederland. 

Rechten tijdelijk niet overdraagbaar 
Wat op de achtergrond ook meespeelt, is dat fosfaatrechten binnenkort tijdelijk niet overdraagbaar zijn. Tussen 18 september en 5 oktober past RVO de site aan, waardoor transacties niet kunnen worden doorgevoerd. Handelaren geven aan dat melkveehouders hierop anticiperen door voor die tijd hun geplande transacties door te voeren.

Een verdere stijging van de rechtenprijs is niet per se waarschijnlijk. Een daling tegelijkertijd ook niet, nu verkopers geroken hebben aan prijsniveaus boven de €140 per recht en daar aan willen vasthouden. De DCA-notering blijft deze week zodoende staan op €141 per recht. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden