Agrifoto

Inside Voer

Voermarkt wacht nieuwe oogsten af

1 September 2020 - Jorine Cosse

Wat betreft prijsniveaus is er in de afgelopen week eigenlijk weinig veranderd. Toch is er wel onrust op de voermarkt, omdat zowel koper als verkoper in afwachting zijn van nieuwe oogsten maïs, aardappelen en eventueel gras. Prijsfluctuaties zijn in de komende weken dan ook niet uitgesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog altijd is er veel rumoer rondom de stroprijzen. Ze blijven stabiel op €120 per ton voor zowel gerste- als tarwestro, maar gezien het aanbod staan de prijzen wel onder druk. Naar verluidt is het vrijwel onmogelijk om stro voor een fatsoenlijke prijs op te kopen in Frankrijk en naar Nederland te halen. Het aanbod in Nederland is ook matig en lijkt op te drogen. Degenen die nog stro in de schuur hebben houden het liever nog even vast.

Prijs in afwachting van oogst
Voor snijmaïs, aardappelen en kuilgras geldt dat de mark in afwachting is van nieuwe oogsten. In de wandelgangen wordt gezegd dat de prijs van snijmaïs gaat dalen, maar dit is nog niet terug te zien. Voor deze week blijft het namelijk stabiel op €70 per ton (franco boerderij). Het is afwachten wat het aanbod gaat doen als de meeste maïs van het land is.

De prijs van kuilgras staat stabiel op €60 bij de boer geleverd, maar hierbij geven de handelaren wel aan dat het heel erg moeilijk is om een prijskaartje aan een lading gras te hangen. Er is kwaliteitsverschil en daarbij is het aanbod minimaal. Naar verwachting gaat er nog wel wat vrijkomen, maar dat hangt waarschijnlijk af van wat er nog van het land gaat komen.

Voor voeraardappelen geldt hetzelfde. Het aanbod is flink opgedroogd en de prijzen lopen uiteen. Over het algemeen wordt er €40 per ton (franco boerderij) betaald. Ook hier is het afwachten wat de nieuwe oogst gaat doen.

Hooi en bierbostel
Voor weidehooi geldt dat het aanbod goed is, voor nu nog in evenwicht met het aanbod. De prijs blijft staan op €190 per ton, maar naar verwachting komt er nog weer een stijging aan met het oog op het stalseizoen. Ditzelfde geldt voor de verschillende graszaadhooisoorten. Deze noteren allemaal stabiel.

Ook bierbostel is stabiel en in afwachting van de markt. Nu de voermaatregel van tafel is moet het nog blijken wat vraag een aanbod gaan doen. Voor nu noteert de prijs stabiel tussen de €2,65 (zuid) en €2,85 (noord) met een gemiddelde prijs van zo'n €2,70 per procent droge stof. De brouwerijen toppen normaliter af in deze periode, dus het aanbod loopt waarschijnlijk terug.

Klik hier voor de actuele prijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden