Agrifoto

Achtergrond Mestbeleid

Belangenbehartiging krijgt buikpijn van mestplan

10 September 2020 - Wouter Baan - 3 reacties

Veel belangenbehartigers hebben gereageerd op de nieuwe mestbeleid van landbouwminister Schouten. De reacties liegen er niet om. De vrijwel altijd correcte NAJK neemt de term 'schijtbeleid' in de mond, terwijl Cumela vreest voor het einde van de mestdistributie in Nederland. Een ding staat als een paal boven water: het ministerie heeft de lobby links laten liggen.

In het kort kan geconcludeerd worden dat belangenbehartigers de nieuwe mestplannen slecht kunnen verteren. Bijna iemand reageert genuanceerd, laat staan enthousiast. En dat terwijl de move naar een grondgebonden (melk)veehouderij niet uit de lucht komt vallen.

Visie is ondoordacht en praktisch niet uitvoerbaar

POV

POV: 'eigen grond eerst'
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) noemt de visie ondoordacht en praktisch niet uitvoerbaar. Op eigen grond moet de veehouder altijd eigen (onbewerkte) bedrijfsmest kunnen plaatsen. Dat geldt ook voor varkenshouders die vaak niet grondgebonden zijn, maar soms wel een aantal hectares in bezit hebben. De POV twijfelt of de minister in staat is om extra mestverwerkingscapaciteit vrij te maken voor alle mest die straks verwerkt moet worden. De plannen gaan volgens de POV ook voorbij aan het actieprogramma 'Vitalisering Varkenshouderij' waarin mestverwerking een thema is.

LTO voelt zich niet gehoord
LTO Nederland hekelt de plannen van Schouten en voelt zich niet gehoord door de beleidsmakers in Den Haag die de mestplannen hebben opgesteld. De belangenbehartiger mist in het tweesporenbeleid de erkenning voor diversiteit in de sector. En dat de minister massaal inzet op mestverwerking, doet af aan de waarde die onbewerkte mest in de praktijk voor de bodem kan hebben.

Cumela vreest voortbestaan intermediair
Ook Cumela, de belangenbehartiger  van loonwerkers en mestintermediair, heeft stevige kritiek. Ze geven aan verbijsterd te zijn. Zegsman Hans Verkerk, in het verleden werkzaam op het landbouwministerie, heeft geen goed woord over voor het plan.

Akkerbouwers gaan niet betalen voor bewerkte mest

Cumela

Verkerk geeft aan dat alle initiatieven voor een betere mestmarkt de prullenbak in kunnen. Hij is witheet dat LNV niets heeft gedaan met de initiatieven die de sector in de afgelopen jaren heeft aangedragen. Cumela overweegt dan ook de stekker uit het keurmest-project te trekken. Als de mest straks alleen nog naar hoogwaardige verwerking mag, dan kunnen mestintermedairs de tent wel sluiten, zo valt tussen de regels van het persbericht te lezen. Ook denkt Cumela dat akkerbouwers niet gaan betalen voor bewerkte mestproducten, aangezien kunstmest aanzienlijk goedkoper is.

NAJK verwacht hogere grondprijzen
Het NAJK denkt dat jonge boeren de dupe worden van het nieuwe beleid, omdat de grondprijzen mogelijk gaan stijgen. In gebieden met weinig veehouderij denkt de belangenclub dat er een mesttekort kan ontstaan. Dit omdat veehouders de mest straks alleen nog maar regionaal mogen afzetten. Omdat de term regionaal nog niet gedefinieerd is, biedt dat wel mogelijkheden om hier in de lobby een werkbare afstand aan te koppelen. Daarmee wordt ook de inzet van het NAJK duidelijk. Ook wordt Schouten opgeroepen om in de verdere uitwerking meer ruimte te bieden voor kunstmestvervangers. 'Maak van het mestbeleid geen schijtbeleid', zo klinkt de oproep. 

Netwerk Grondig wel in hun nopjes
Netwerkt  Grondig, dat de belangen van de grondgebonden melkveehouderij vertegenwoordigd, kan zich wel vinden in het nieuwe beleid. Op zich logisch, gezien grondgebonden veehouders in het plan er niet slecht vanaf komen. Grondig noemt het plan een erkenning voor het belang van grondgebondenheid en ziet hun jarenlange lobby bovendien terugkomen in de geschetste contouren van het nieuwe mestbeleid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Johan Dijkerman 10 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889131/belangenbehartiging-krijgt-buikpijn-van-mestplan]Belangenbehartiging krijgt buikpijn van mestplan[/url]
Beste boeren de overheid maakt landbouwers het erg moeilijk om de kost te verdienen. Maar laat diezelfde overheid u eens belonen en betalen voor het vastleggen van de gevreesde CO2 daar heeft minister Schouten nog niet overna gedacht .
Stel gewoon doe keiharde eis!!!
petatje 10 September 2020
@Johan Helemaal mee eens. Maar belangen vooruitstrevend behartigen of met de vuist op tafel slaan is niets voor de ambtenarij van LTO. De beleidsmakers zijn vooral geinteresseerd in een eigen maandelijks goede beloning en doorstromen naar beter betaalde baantjes in de politiek of de periferie daarvan. Daar past uit overleg stappen niet bij.
Misschien dat, nu LTO in de z..k is gezet door het ministerie, ze natte voeten voelen.
Abonnee
roel 11 September 2020
Let even goed op....Deze koers die ze wil varen is om net als met nerdsen de intensieve veehouderij uit dit land te gaan verwijderen.
over 20 jaar zal deze niet meer bestaan. Waarom eisen wij is een keer dat we geen bovenwettige eisen bovenop GLB meer willen! Als je als 1 eu wil handelen ga dan ook eens die wetgeving gelijk trekken!
We moeten echt ophouden met het maar accepteren van deze steeds maar meer wordende regels die totaal nergens over gaan! Wij als boeren moeten een EU belangen club gaan creeren zodat we meer druk kunnen gaan uitoefenen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden