EQRoy / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Forse winststijging voor Fonterra ondanks corona

18 September 2020 - Jorine Cosse

Fonterra heeft over boekjaar 2019/2020 een forse winststijging weten te realiseren. De winst komt uit op $659 miljoen, ruim $1,3 miljard meer als vorig jaar, zo blijkt uit de jaarcijfers die de Nieuw-Zeelandse zuivelaar vandaag (18 september) publiceerde.

"Afgelopen jaar was een goed jaar voor ons met een hogere winst, lagere schulden en een goede melkprijs", aldus CEO Miles Hurell. Een heel ander beeld dan vorig jaar, toen de zuivelcoöperatie een verlies van $605 miljoen moest incasseren. Het verlies was een reactie op verschillende boekhoudkundige aanpassingen die deels veroorzaakt werden door het nieuwe 'driepuntsplan' dat Fonterra in 2018 introduceerde.

Inmiddels lijkt het bedrijf met de nieuwe strategie de juiste koers te varen. De winst stijgt fors naar $659 miljoen en ook de EBIT (winst voor aftrek van rente en belasting) maakt een forse sprong van $1,2 miljard naar een totaal van $1,1 miljard. Daarbij heeft het bedrijf de schulden met 1,1 miljard (-19%) weten te verlagen in vergelijking met vorig jaar.

Sterke melkprijs
Ook het melkgeld van afgelopen boekjaar stelde in vergelijking met het jaar ervoor niet teleur. De definitieve melkprijs komt uit op $7,14 per kilo milk solids (omgerekend circa €4,08 per 11,5 liter melk), een kleine dollar meer dan vorig jaar. De uitbetaalde prijs noteert op $7,19 per kilo milk solids, dit is inclusief een dividenduitkering van $0,05 per aandeel.

John Monaghan, voorzitter van de coöperatie, geeft aan blij te zijn dat de uitkering van het dividend weer plaats heeft kunnen vinden. "Met $0,05 per aandeel bevindt het dividend zich aan de onderkant van het bereik van 5 – 7 cent dat berekend is volgens de richtlijnen van het dividendbeleid van de Raad van Bestuur, maar we zijn blij dat we weer dividend kunnen uitkering. Deze koers willen we voor de toekomst graag vasthouden." Vorig jaar besloot Fonterra vanwege het forse verlies geen dividend uit te keren.

Succes vergt aanpassing
Ondanks het feit dat het jaar door corona als het ware in 2 delen opgesplitst werd, zijn alle 4 de prioriteiten volgens Hurrell behaald. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een bijdrage geleverd aan de lokale markt in Nieuw-Zeeland, binnen het bedrijf is gewerkt aan het team, Fonterra heeft haar ecologische voetafdruk verkleint en het bedrijf heeft haar belangrijkste financiële doelstellingen verwezenlijkt.

Voor het laatstgenoemde geeft Fonterra als uitleg dat de winst van $0,24 per aandeel genormaliseerd is. Daarbij heeft Total Group een brutowinst gerealiseerd van $3,2 miljard. De uitgaven zijn met $181 miljoen gereduceerd en de schulden zijn met $1,1 miljard verminderd zodat de verhouding tussen de schuld en EBITDA verbeterd is naar 3,4 keer de inkomsten in plaats van 4,4 keer.

Toekomst
Voor volgend boekjaar wil het Fonterra een winstrichtlijn aanhouden van $0,20 - $0,35 per aandeel. De melkprijs range van $5,90 tot $6,90 per kilo milk solids blijft staan met een gemiddelde melkprijsverwachting van $6,40 per kilo milksolids. Ondanks de coronacrisis verwacht voorzitter Monaghan dat vraag en aanbod in de zuivelindustrie in evenwicht blijft. Om die reden blijven ze koershouden op de eerder vrijgegeven melkprijsverwachting.

Voor de rest van het jaar blijft de coöperatie bij haar huidige strategie en focust het zich op het houden van controle binnen het bedrijf. Denk hierbij aan het op blijven halen en verwerken van de melk, het bedienen van de klanten en het financieel gezond houden van het bedrijf. Volgens Monaghan is dat de beste manier om met de onzekerheden van de coronacrisis om te gaan.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden