Shutterstock

Inside Melk

Magere melkpoedermarkt voelt vaster aan

24 September 2020 - Wouter Baan

De situatie op de markt voor magere melkpoeder is verbeterd ten opzichte van afgelopen week. Ook in kaas zet de stijgende lijn door, in tegenstelling tot de dalende boterprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Magere melkpoeder profiteert van betere afzetmogelijkheden op de wereldmarkt. Dankzij aantrekkende prijzen in Nieuw-Zeeland en ook de VS is de Europese concurrentiepositie verbeterd, dit ondanks de sterke euro. Al met al voelt de markt vaster aan, temeer ook omdat handelshuizen short zitten. De DCA-notering van magere melkpoeder stijgt met €30 tot €2.180 per ton. De opleving is niet zozeer zichtbaar bij volle- en weipoeder.

Kaas verder omhoog
De kaasprijzen (Gouda en Edam) leken vorige week af te vlakken, maar er zit toch nog wat muziek in de markt. De kaasvoorraden zijn laag, dankzij een sterke retailvraag. Dit compenseert de lagere afzet naar de foodservice als gevolg van de coronamaatregelen. Omdat we in het dal van de melkaanvoer zitten, blijven de kaasvoorraden waarschijnlijk voorlopig krap uitpakken. Toch is het twijfelachtig of de markt door de grens van €3.000 heen kan. Met een stijging van €35 tot €2.925 per ton komt de Gouda-notering wel meer in de buurt.

Boter en room omlaag
Op de botermarkt zien we zwakke trend van de afgelopen weken doorzetten. De notering daalt met €90 tot €3.315 per ton. De botervoorraden worden door marktpartijen als ruim bestempeld. Dit oefent ook druk uit op de DCA-roomprijs die €165 inlevert tot €4.265 per ton. Dit is het laagste niveau sinds begin augustus. Met betrekking tot de grondstofwaarde van melk zien we geen grote veranderingen, want tegen hogere kaas- en magere melkprijs zien we immers een dalende boternotering.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden