Shutterstock

Nieuws Melk

Melkproductie Australië profiteert van neerslag

28 September 2020 - Jorine Cosse

Rabobank verwacht dat de Australische melkproductie voor het seizoen 2020/21 voor het eerst in 3 jaar weer boven de 9 miljard liter gaat komen. De melkveesector in het land profiteert al enkele maanden van aanhoudende regenval wat een positieve uitwerking heeft op de melkproductie heeft.

Naar verwachting neemt de Australische melkproductie aankomend seizoen toe met 2,8% ten opzichte van het afgelopen melkseizoen, dat meldt Rabobank. Als deze groei inderdaad gerealiseerd wordt, dan komt de melkproductie hiermee voor het eerst in 3 jaar weer boven de 9 miljard liter uit. Afgelopen seizoen produceerden de Australische melkveehouders 8,775 miljard liter en sinds 2017/18 is er geen nieuw 'spring fush' record gebroken.

Neerslag
De afgelopen 3 jaar heeft de melkproductie flink geleden onder de droogte. Volgens zuivelanalist Michael Harvey is dat tij nu gekeerd. De weersomstandigheden zijn de afgelopen 9 maand namelijk verbeterd. Het effect hiervan was dan ook terug te zien in de tweede helft van het melkseizoen 2019/20. Vanaf december 2019 begon de melkproductie zich te herstellen. De productiegroei wordt aangevoerd door de provincies Tasmanië en Gippsland.

Een hogere productie betekent ook meer inkomsten voor melkveehouders. Rabobank verwacht dat de ingecalculeerde melkprijs van $6,30 per kilo milk solids blijft staan. Hierdoor krijgen melkveehouders weer wat meer ademruimte wat betreft de afweging van kosten en opbrengsten.

Zuivelmarkt
In de export is een terugloop van ruim 7% in volume te zien als gevolg van de droogte. Vooral de export van magere melkpoeder (- 29%) en boter (- 44%) liep fors terug. Nu de productie oploopt biedt het de exporteurs ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe of extra afzetmarkten. Dat gaat door de coronacrisis overigens geen makkelijke zoektocht worden. De foodservice draait nog altijd niet optimaal en dat herstel gaat naar verwachting ook nog even duren. Vooral omdat Australië eerst de dans leek te ontspringen wat betreft coronabesmettingen, maar daar nu verandering in is gekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Interview De Groot en Rats

Harder op de trom slaan voor belang zuivelsector

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden