Shutterstock

Analyse DCA Melkvee Index

Rendement melkveehouder overstijgt verwachtingen

13 Oktober 2020 - Jorine Cosse - 7 reacties

Het rendement van Nederlandse melkveehouders overstijgt de verwachtingen uit de DCA Melkvee Index. Waar het herstel van vorige maand nog mondjes maat zijn intrede deed, doet het rendement over september een wat meer enthousiaste stap naar boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat wil overigens nog niet zeggen dat het rendement lonend is. De DCA Melkvee Index scoort over september met gemiddeld ongeveer 86 punten flink lager dan het 10-jarig gemiddelde van 100 punten. Van week 36 (eerste week van september) tot week 38 zette het rendement in de index een flinke stap van 83,7 punten naar 86,2 punten. Een week later werd het met 0,2 punten terug gefloten, om in week 40 uiteindelijk toch de maand af te kunnen sluiten met 86,2 punten.

Verloop
De eindstand in week 40 strookt met de verwachting uit de DCA Melkvee Index, toch laat de index een ander verloop zien dan in de verwachting getoond werd. Vorige maand meldden we al dat het opschorten van de voermaatregel hier waarschijnlijk een bijdrage aan geleverd heeft. Toch zijn er meer ontwikkelingen die de laatste weken enigszins positief uitgepakt hebben voor melkveehouders.

Zo lijken de melkprijzen eindelijk vaste koers naar boven ingezet te hebben. Vrijwel alle verwerkers hebben het melkgeld voor de maand september en ook voor de maand oktober verhoogd ten opzichte van augustus. Ook de mengvoerprijsindicator laat een gunstig beeld zien wat betreft de mengvoerprijs. Zoals het nu lijkt blijft deze zich de aankomende maanden stabiel ontwikkelen ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Aangezien dit gemiddelde lager ligt dan het huidige prijsniveau, is dat een positief vooruitzicht.

Verwachtingspatroon
Nu de herfst zijn intrede maakt is het dure oogstseizoen bijna ten einde. Aankomende week worden naar verwachting de laatste maïspercelen gehakseld, mogelijk komt er nog een snede gras maar dit is op veel plaatsen waarschijnlijk niet aan de orde. Het feit dat de melkveehouder qua kosten wat ademruimte krijgt, lijkt het rendement goed te doen. Naar verwachting blijft de index zich tot begin 2021 herstellen, met een hoogtepunt van 89,5 punten in week 4 van het nieuwe jaar.

Toch liggen er mogelijk nog wat hindernissen op de route in de vorm van maatregelen en prijsfluctuaties die invloed uit kunnen oefenen op het rendement. De ruwvoerprijzen liggen namelijk relatief hoog en de vooruitzichten zijn ook nog niet heel gunstig. De positieve tegenhanger is dat de meeste veehouders geen voer hoeven aan te kopen in deze tijd van het jaar gezien het oogstseizoen pas is afgesloten.

Ook liggen er nog altijd mogelijke maatregelen op de loer omtrent de stikstofcrisis, die nog altijd geen gestalte hebben gekregen. Afgelopen week nog werd minister Schouten op het matje geroepen door collega Kamerleden waarom zij nog niet aan haar beloofde stikstofreductie heeft voldaan. Van de maatregelen die ze beloofde uit te voeren is er nog geen één uitgevoerd. Het is dus waarschijnlijk wachten op een volgend maatregelenpakket.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden