Shutterstock

Analyse Melkaanvoer VS

Amerikaanse melkaanvoer ziet piek in zomermaanden

20 Oktober 2020 - Jorine Cosse

De Amerikaanse melkproductie laat over de maanden juni, juli en augustus een wisselend beeld zien. De coronacrisis hield de markt in eerste instantie in zijn greep, maar wordt overruled door de verandering in het melkgeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een korte disruptie, met name in mei, wist de melkaanvoer zich relatief snel te herstellen in de opvolgende 3 maanden. In juni viel de periodieke dip mee en lag de productie 0,8% hoger dan in juni vorig jaar. De aanvoer in juli en augustus steeg vervolgens flink met respectievelijk 2% en 1,9% ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

De 3 zomermaanden blijven dit jaar ver boven het 5-jarig gemiddelde. Alleen de maand juni blijft nipt onder de 8 miljoen ton hangen, terwijl juli en augustus hier flink overheen gaan met respectievelijk 8,12 en 8,06 miljoen ton.

Gunstige ontwikkelingen
De toename van de melkproductie is te verklaren aan de hand van 2 ontwikkelingen. Zo herstelde de Amerikaanse foodsector zich redelijk goed in de afgelopen maanden na de eerste lockdown in maart. Veel staten geven aan geen tweede lockdown in te willen voeren, op Texas, California en New York na, die de touwtjes weer wat strakker aantrekken.

Een tweede ontwikkeling met invloed op de melkaanvoer is de fors gestegen melkprijs in juni en juli. Waar de vooruitzichten in mei nog treurig waren, met een prijs van omgerekend €24,55 per 100 kilo melk, draaide dat sentiment volledig in juni. De melkprijzen schoten de lucht in prijzen van €41,21 in juni en €47,20 in juli. Hiermee lag de prijs in juni bijna 30% boven die in dezelfde maand het jaar ervoor en in juli zelfs net geen 40% boven de prijs in juli 2019.

Doordat verwerkers weer meer lucht kregen, was het voor Amerikaanse melkveehouders zeer aantrekkelijk om zoveel mogelijk melk aan te leveren. Helaas was de vreugde van korte duur, aangezien de prijs in augustus met ruim €10 per 100 kilo melk terug viel naar €36,85. De reden voor de korte prijsopleving is onduidelijk.

Coronacrisis
Het is ook voor Amerikaanse melkveehouders afwachten hoe de coronacrisis zich verder ontwikkeld. De melkaanvoer werd er in de maanden april en mei flink door verstoord. Door het wegvallen van de afzetmarkten in de foodsector moesten de melkveehouders noodgedwongen melk wegspoelen, omdat de verwerkers de aanvoer niet bij konden benen. Het feit dat de wintermaanden voor de deur staan kan voor wat verlichting zorgen, omdat de melkaanvoer daardoor periodiek gezien omlaag gaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden